Kevään huutoja

Kevään huutokaupparumba alkaa suurimmilta osiltaan olla jo loppusuoralla minun osalta. Huutokaupoista tulin poimineeksi muun muassa kuvan hopeaklippingit. Keräilijän näkökulmasta kaikkien kolmen kunnossa on toivomisen varaan, mutta empä minä niistä paljoa maksanut ja ne sopivat kuntonsa puolesta hyvin esim. satunnaisiin opetustarkoituksiin.

klippingitToki huutokaupoista tuli paljon muutakin voitettua. Hankin muun muassa toisen rahan fysiikan nobelisti Murray Gell-Mannin kokoelmasta sekä yhden kolikon Elvira Elisa Clain-Stefanellin kokoelmasta. Kirjoitan joskus paremmalla ajalla Clain-Stefanellista sekä hänen kokoelmastaan ja työstään numismaatikkona.

Viikonloppuna Ruotsissa oli Nils. J. Lindbergin ruotsin rahojen kokoelman toinen osa myynnissä, ja siellä hinnat kuumeni sen verran, että pidin näppini irti kyseisestä kokoelmasta. On tietyllä tapaa ironista, että kokoelmassani on rahoja lukuisten ulkomaisten suurnimien kokoelmista, mutta ei yhdenkään tunnetun suomalaisen keräilijän kokoelmasta. Syy tähän lienee se, että ne rahat, jotka minua kiinnostavat ovat liian kalliita, ja ne jotka saisin ostettua eivät sitten jaksa kiinnostaa – ja että Suomessa tunnettuja keräilijöitä on vain kourallinen.

Viimeviikolla kävin kokoelmaani läpi ja tajusin, että kokoelmassani alkaa olla osia, jotka minua eivät enää kiinnosta. Muun muassa vähäaasialaiset antiikin rahat muutamaa historiallisesti tärkeää rahaa lukuun ottamatta saavat lähteä. Sama tulee koskemaan muun muassa Rooman provinssirahoja (pois lukien Ateena) sekä yhdysvaltalaisten ja Natsi-Saksan rahojen tyyppikokoelmaa. Seteleistäkin lähes kaikki muut saavat lähteä ranskalaisia assignaatteja ja natsien keskitysleiriseteleitä lukuun ottamatta. Assignaattien osalta haluan saada kasaan täydellisen kokoelman ennen kuin päästän ne käsistäni, ja keskitysleirisetelit eivät minusta kuulu lainkaan keräilymarkkinoille, vaan joku numismatiikan ja historian päälle ymmärtävä kulttuurihistoriallinen museo tulee ne joskus saamaan lahjoituksena. Poistetuksi joutuvat samalla myös kaikki ulkomaiset minityngät, eurot ja euro- ja markkamääräiset juhlarahat. Paljon tulee jäämään kuitenkin jäljelle, joten fokus pysyy yhä suhteellisen leveänä – ehkäpä yhä liian leveänä, mutta karsitaan myöhemmin sitten lisää.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s