Antellin ruotsalaisten rahojen luettelot

Tänään koitti suuri päivä: päätin avata saamani H. F. Antellin ruotsalaisten rahojen luettoloiden paketin, joka pitää sisälllään upouutta Antellin kokoelmaluettelon kolme ensimmäistä osaa:

Förteckning öfver Antellska Mynstsamlingens i Helsingfors Svenska Mynt
I osa: Medeltidsmynt (1908);
II osa: Gustaf I:s och Erik XIV:s samt Hertigarne Johan och Carls Mynt (1906);
III osa: Juhana III:nnen, Sigismundin, Kaarle IX:nnen Herttua Juhanan sekä Kustaa II Adolfin rahat (1936).

Tuukka Talvion käsialaa on sarjan neljäs osa Kristiina ja Kaarle X Kustaan 1632-1660 rahoista, ja se ilmestyi vuonna 2009. Sarjan kolme ensimmäistä julkaisua ovat olleet yli 50 vuoden ajan loppuunmyytyjä. Näiden päätyminen markkinoille on siis eräänlainen merkkitapahtuma. Moni ei varmaankaan edes arvannut, että täydellisiä sarjoja tulisi enää koskaan myyntiin. Hyvin harva yhä elävistä henkilöistä on päässyt tätä ennen aikaisemaan alkuperäiset käärepaperit. Ja mitä tulee itse luetteloihin, niin onhan se kannesta kanteen ns. numismaattista pornoa. Tällaista kokoelmaa nykyaikana ei lienee ole enää mahdollista saada kasattua, vaikka käytettävissä olisi loputon määrä rahaa, suhteita ja osaamista.

Mikäli joku muu haluaa itselleen myös täydellisen sarjan, niin sellainen on ostettavissa SNY:ltä suoraan 80 eurolla, ja kuulemani mukaan kaikki tuotto ohjataan lyhentämättömänä tulevien Antellin luetteloiden julkaisemiseen eli toivottavasti jonain päivänä nähdään kokoelman viimeisten osien julkaisu.

Avaamaton paketti.

Avaamaton paketti.

Avattu paketti.

Avattu paketti.

kuva3kuva5

Mainokset

2 responses to “Antellin ruotsalaisten rahojen luettelot

    • On ehdottomasti. Kyse on maailman 2. parhaimmasta ruotsalaisten rahojen kokoelmasta (paras on tietenkin Ruotsin kuninkaallisella rahakabinetilla), joten Antellin kokoelma sisältää lähes kaikki ruotsalaiset rahat variantteineen. Jokaisesta rahasta on kuva. 1. osa sisältää 374 kuvaa, 2. osa 258 kuvaa ja 3. osa 370 kuvaa. Neljäs osa (siis Tuukan vuoden 2009 teos) sisältää 371+55 kuvaa eli yli tuhat erilaista ruotsalaista rahaa on kuvattuna. SNY:ltä ostettuna mukaan tulee lisäksi Tuukan teos ”H. F. Antell ja Antellin valtuuskunta.” Vuosia sitten Hagelstamin antikvariaatissa Helsingissä käytettynä kolme ensimmäistä osaa maksoi 770 euroa (nyt hinta näyttää olevan Hagelstamilla 220 €). Nyt koko paketti siis SNY:ltä 80 € + pk:t mikäli pitää postittaa. (Ota yhteyttä Marko Saloseen, yhteystiedot löytyy SNY:n nettisivuilta).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s