Vertaiskaupan kompastuskivet

Olen tähän koonnut pieneksi kevennyksi vertaiskaupasta (huuto.netistä, tori.fi:stä ja eBaysta) poimittuja kukkasia. Toimikoon tämä viihdytyksenä ja varoituksena.

Katselin jokin aika sitten mitä eBay.comissa oli tarjolla. Löysin muun muassa ”Gordianus 111:n” ja ”Ethelred 11:n” rahoja. Tämä on kovin mielenkiintoista, sillä ei ole olemassa hallitsijaa Gordianus 107, eikä edes Gordianus 5, joten miten voisi olla peräti sadasyhdestoista Gordianus eli ”Gordianus 111”? Englantia – tai mitään muutakaan valtiota – ei ole myöskään koskaan hallinnut Ethelred 5. tai 9., joten miten voi olla myynnissä Ethelred 11:n raha? No ei mitenkään! Sen sijaan Gordianus III ja Ethelred II ovat minulle kovinkin tuttuja hallitsijoita. Jostain minulle tuntemattomasta syystä osa ihmisistä on siinä käsityksessä, että roomalaisen ja arabialaisen numerojärjestelmien numeroita voi suoraan sekoittaa keskenään eri numerojärjestelmiin.

numerot_sekaisin
Antiikin rahoja toisinaan myydään maailmalla kovaan hintaan, mutta toisinaan kovahintaisia rahoja näkee myös vertaiskaupassa, kuten tämä 12k:n arvoinen tummaläikkä, jonka kerrotaan olevan ”Constane I” eli todennäköisesti myyjä tarkoittaa Konstantinus Suurta. Pakkaa tosin hieman sekoittaa se, että ajoitukseksi on annettu 0-500 ennen ajanlaskua. Kuvassakin olisi parantamisen varaa, mutta no hei. Eihän se ole tyhmä joka pyytää, vaan joka maksaa.

antiikinrahaMutta jatketaan kierrosta internetin kiehtovassa maailmassa. Otetaan tähän väliin yksi väärennös. Ilmiselvä väärennös, mutta joku varmasti menee lankaan. Ammattikauppias olisi tämän varmasti tunnistanut väärennökseksi, eikä edes tarjoaisi tätä ostajalle, mutta vertaiskaupassa ei ole tätä turvaverkkoa.

vaarennosOtetaan vielä toinen: myyjä on etsinyt netistä kuvan aidosta(?) Aleksanteri Suuren hopeisesta tetradrakhmasta ja laittanut sen pääkuvaksi myynti-ilmoitukseen. Myynnissä ei ole kuitenkaan pääkuvan raha, vaan huonolaatuinen valettu pronssinen/messinkinen väärennös, jonka kuvat on laitettu lisäkuviksi. Joku varmasti voi vakuuttua tästä todistusketjusta.

aleksananteriJa on loppuhuipennuksen vuoro. Muistatteko yhä ”gladiaattorirahan”? Miten muuten kyseistä rahaa voisi myydä kuin keksimällä fiktiivinen tarina? No, mutta hei. Väritetyt eurot ovat kuuminta hottia, jolla huijataan eurorahojen keräilijöitä. Miksei tehdä sama gladiaattorirahalle? Ja arvatkaapa mitä? Kolikko meni kaupaksi, ja siitä syntyi jopa kilpailua useamman huutajan kesken.

Ruutukaappaus eBaysta.

Ruutukaappaus eBaysta.

Mainokset

One response to “Vertaiskaupan kompastuskivet

  1. Päivitysilmoitus: Kuukauden esine 6/2016 | rahakabinetti·

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s