Brexit vs. Bremain

Tämä ei ole poliittinen blogi, mutta välillä maailmalla tapahtuu asioita, joilla toteutuessaan on seurauksia myös suomalaiselle keräilijälle. Yksi tällaisista asioista on Britannian mahdollinen eroaminen EU:sta eli Brexit.

On hyvin tunnettu tosi asia, että maailmassa kaksi merkittävää solmukohtaa, jossa vanha raha vaihtaa omistajaa. Nämä ovat Münich ja Lontoo. Minunkin kokoelmani rahoista ehkäpä noin 25 % on ostettu suoraan Lontoosta, ja moni muualta ostettu rahakin on todennäköisesti jossain vaiheessa koukannut Lontoossa. Lontoossa sijaitsevat muun muassa Baldwin’s, Spink & Son, Naville numismatics, Roma numismatics ja Wilkes & Curtis. Kaikki yrityksiä, jolta ostan säännöllisesti rahoja ja numismaattista kirjallisuutta.

Jos totta puhutaan, niin eiväthän nämä yritykset ole edullisimmasta päästä nytkään, mutta maksan mielelläni asiantuntijoilta ostaessa. Nämä ovat yrityksiä, josta et löydä kokoelmaan timantteja pilkkahinnalla, mutta löydät hienoja kohteita, jotka ovat jokaisen pennin arvoisia. Nämä ihmiset tuntevat mitä myyvät, ja hinta ja laatu ovat sen mukaiset.

Punnan kurssi on myös sellainen, että se ei juurikaan kannusta ostamaan Briteistä. Mikäli Brexit toteutuisi, niin lopultahan tilanne olisi sama kuin muualta EU:n ulkopuolelta ostaessa eli kolikoista pitäisi maksaa vielä arvonlisävero (24%). Minun osaltani Lontoo kyllä tällöin siirtyisi samaan kategoriaan Yhdysvaltojen ja Sveitsin kanssa eli sieltä ostetaan vain poikkeustapauksissa. Tämä tarkoittaisi, että minun ostamiseni painottuisi minun osaltani Saksaan ja Ruotsiin. Tämä jos mikä olisi sääli, sillä pidän Lontoon markkinat ovat sellainen runsaudensarvi, että sieltä löytää toinen toistaa mielenkiintoisempi rahoja.

Todennäköisesti moni muukin keräilijä siirtyisi Lontoon markkinoilta enemmän Manner-Euroopan puolelle. Mikäli puolestaan suuri määrä keräilijöistä käyttäytyy samalla tavalla, niin se tietenkin köyhdyttää keräilymarkkinoilta, sillä hinnat todennäköisesti nousevat Saksan markkinoilla, kun entistä useampi keräilijä kilpailisi samoista kohteista. Vastaavasti, koska Lontoon osuus markkinoista pienentyisi, niin nämä hienot kohteet tulisivat harvemmin myyntiin EU:n sisällä. Britanniassa eroa ei kuitenkaan välttämättä kuitenkaan huomaisi, koska myynti Yhdysvaltoihin vetäisi entisestään.

Rahakabinetti siis toivoo Britannian pysyvän EU:ssa pelkästään sen vuoksi, että EU on yksi parhaimmista asioista keräilyn kannalta vapaiden keräilymarkkinoiden vuoksi. Tärkeän kauppapaikan lähteminen kelkasta ei varmasti ilahduttaisi. Näin ainakin maallikon pohtiessa asiaa…

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s