Turun keskiaikaiset markkinat 2016

Turun keskiaikaiset markkinat järjestettiin tänä vuonna jo 20. kerran, joten kyse on jo asemansa vakiinnuttaneesta kesätapahtumasta. Tänä vuonna markkinoilla elettiin vuotta 1509. Olen itse ensimmäisen kerran vieraillut tapahtumassa vuonna 2004, joten tapahtuma oli minulle entuudestaan jo hyvin tuttu. Niin kauan, kun minä muistan niin markkinoilla on joka vuosi saanut lyöttää itselleen muistoksi rahan. Niin oli myös tänä vuonna. Rahaa on muistaakseni joskus saanut lyödä hopeasta kuparin ohella, mutta tänä vuonna vaihtoehdot olivat alumiini ja kupari. Tältä tämän vuoden raha näytti:

keskiaikaisetmarkkinat2016Numismaattisesti merkittävää tässä vuodessa oli Suomen Numismaattisen Yhdistyksen läsnäolo markkinoilla ensimmäistä kertaa. SNY myi koko tapahtuman ajan numismaattista kirjallisuutta sekä vanhoja rahoja. Tämän ohella jaossa oli suuri määrä ilmaiseksi yhdistyksen julkaisuja, kuten Numismaattista aikakauslehteä ja vanhempia SNY:n julkaisuja.

poytaYhdistyksen esitelmät olivat todella hieno lisä tapahtumaan. SNY:n huutokaupanhoitajan Juha Halénin tipparahaesitelmä oli todella mielenkiintoinen, ja sen innoittamana tosiaan ostin itsellenikin yhden Iivana Julman tipparahan, jonka valitsin tämän kuukauden esineeksikin.

Rahakammion eläkkeelle jääneen johtajan Tuukka Talvion esitelmä Rahanlyönnin alku Turussa Eerik Pommerilaisen aikana oli niin ikään myös mielenkiintoinen, ja erittäin hyvin markkinoiden teemaan sopiva. Talvio paljasti aikovansa tulevaisuudessa paneutua tutkimaan muun muassa Turussa lyötyjä penninkejä (kruunuttomia A-brakteaatteja), joten mielenkiinnolla odotamme myös tulevaa.

Tukhomasta esitelmöinään saapuneen Eeva Jonsson esitelmä Rahanlyönti Turussa 1453–1558 ja kun Turusta tuli valtakunnan suurin rahapaja oli myös erittäin hyvin aikaan ja paikkaan sopiva esitelmä, joka niin ikään oli mielenkiintoinen. Esitelmän sisältö oli minulle jo toki tuttu, sillä se pohjautui Jonssonin pro gradu -tutkielmaan, ja on jo aiemmin julkaistu muun muassa SNY:n 100-vuotisjuhlakirjassa Tutkimusta ja keräilyä vuonna 2014.

Tuukan ja Eevan esitelmiä katsoessa mielessäni kävi, että oli hieno nähdä peräkkäin pitkän uran tehnyt kansainvälisesti tunnettu tutkija ja uutta nousevaa numismaatikkosukupolvea edustava tutkija. Tällaisia seminaareja Suomessa tulisi useamminkin järjestää. Tässä lopussa vielä kuva kustakin esitelmöitsijästä, vaikka kuvat ovatkin takarivistä napattuja.

#numismatics #sny #wirecoins #medieval

A post shared by @ rahakabinetti on

A post shared by @rahakabinetti on

#numismatik #åbo #turku

A post shared by @ rahakabinetti on

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s