Delfiinit antiikin rahoissa

Tampereen Särkänniemen delfiinit ovat puhuttaneet viime aikoina suomalaisia. Aiheesta kiinnostuneiden kannattaa lukea myös Liisa Kasken kirjoitus Delfiineistä ja ihmisistä, joka heinäkuussa julkaistiin antiikin tutkijoiden Khelidon (pääsky) -blogissa.

Kuten Kaski toteaa, niin delfiinit ovat hyvin yleisiä kuva-aiheita antiikin rahoissa. On hyvä muistaa, että rahojen kuva-aiheet olivat tuolloin hyvin tarkkaan mietittyjä, sillä olivathan ne ihmisten käytössä päivittäin, jonka ohella ne levisivät hyvin usein kaupungin rajojen ulkopuolelle, jolloin ne toimivat ikäänkuin kaupunkivaltion käyntikorttina. Rahaan ei voinut siis lyöttää ihan mitä tahansa merkityksetöntä kuva-aihetta. Se, että delfiinit päätyivät satoihin eri rahoihin useissa eri kaupunkivaltioissa ja Rooman valtakunnassa ovat yksi osoitus siitä kuinka paljon niitä arvostettiin.

Delfiinejä esiintyy etenkin sisilialaisissa rahoissa kuin myös tarentumilaisissa (Taras), jossa käytännössä lähes kaikissa rahoissa on kuvattuna delfiinillä ratsastava puolijumala Taras, joka oli Poseidonin poika. Kreikkalainen siirtokunta sai nimensä häneltä.

Calabria, Taras. Didrakhma, n. 272-235 eKr. Kuva: Rahakabinetti

Calabria, Taras. Didrakhma, n. 272-235 eKr. Kuva: Rahakabinetti

Sisilia, Syrakusa. Æ drakhma. Dionysios I n. 380 eKr. Tämä on kuulunut fysiikan Nobel-palkinnon voittaneen Dr. Murray Gell-Mannin kokoelmaan.

Sisilia, Syrakusa. Æ drakhma. Dionysios I n. 380 eKr. Tämä on kuulunut fysiikan Nobel-palkinnon voittaneen Murray Gell-Mannin kokoelmaan.

Monille keräilijöille tuttuja ovat myös epäilemättä olbialaiset delfiinirahat, joiden ajoitus vaihtelee aikalailla lähteestä riippuen klassilliselta kaudelta hellenistiselle kaudelle. Yhden hypoteesin mukaan delfiinirahat olivat alkuaan votiivilahjoja Apollolle, mutta jotka lopulta yleistyivät maksuvälinekäyttöön eli vaihtorahaksi. Nämä edustavat näin olleen ikään kuin siirtymävaihetta pyöreän kuparirahan käyttöön.
olbia

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s