Numismatiikan legendat: RBW

Mainitsin joskus, että nykynumismatiikka on täynnä salaperäisiä kolmikirjaimisia henkilöitä. Yksi näistä on edesmennyt RBW eli Richard ”Rick” Beyer Witschonke (1945–2015). Suomessa kovin monikaan ei ole kyseisestä henkilöstä kuullut, mutta omalla alallaan – Rooman tasavaltalaisajan rahojen saralla – miesmuistiin ei ole montakaan henkilöä, jotka olisivat voineet kilpailla RBW:n kokoelman kanssa oli kyse sitten rahojen laadusta tai kokoelman kattavuudesta, sillä molemmat lähentelevät täydellistä.

rickRick oli alkuaan menestynyt liikemies, joka omisti elämänsä viimeiset vuosikymmenet lähes täysin numismatiikalle. Hän työskenteli vapaaehtoisena ANS:n kokoelmien parissa pitkän tovin. Rickin kiinnostus Rooman tasavaltalaisajan rahoihin heräsi jo vuonna 1960 hänen ollessa vasta 15-vuotias. Tällöin hän osti huutokaupasta elämänsä ensimmäisen tasavaltalaisajan denaarin. Kiinnostusta syvensivät entisestään Edward A. Sydenhamin teos Coinage of the Roman Republic (1952) ja myöhemmin Michael Crawfordin Roman Republican Coinage (1974).

Rick liittyi ANS:n riveihin jo 1960-luvulla ollessa tuolloin yhdistyksen nuorin jäsen. Myöhemmin hän toimi ANS:n hallituksessa, mutta moni muistaa hänet myös erinomaisena opettajana, sillä hän opetti ANS:n kesäseminaareissa, jossa nuoret tulevat numismaatikot saavat rautaisen perehdytyksen numismatiikan saloihin.

Vaikka RBW:n henkilöllisyys oli käytännössä hänen kuolemaansa saakka ns. julkinen salaisuus, niin ei hän ollut tuntematon, eikä häntä myöskään jätetty huomiotta. American Numismatic Society julkaisi Festschriftin (eli juhlakirjan) FIDES: Contributions to Numismatics in Honor of Richard B. Witschonke (2015) hänen kunniakseen viime vuonna Taorminan numismaattisen kongressin yhteydessä. Tänä ennen maailman tunnetuin ja todennäköisesti arvostetuin numismaattinen rahahuutokauppa Numismatica Ars Classica NAC AG julkaisi hänen kokoelmansa omana teoksenaan: The RBW Collection of Roman Republican Coins (Numismatica Ars Classica NAC AG, 2013). RBW:n kokoelman luetteloa käytetäänkin referenssiteoksena.

Tämän ohella RBW:n kokoelma sisälsi myös noin 3500 kappaletta Rooman tasavaltalaisajan provinssirahoja (Rooman maakunnissa lyötyjä rahoja), joka on numismatiikan erikoisalue, jota ei ole oikeastaan koskaan kattavasti julkaistu. Tämä kokoelma on talletettu ANS:n kokoelmiin ja se tullaan sen toimesta julkaisemaan lähivuosina. Merkittävä rahakokoelman ohella Rick omisti vaikuttavan käsikirjaston, joka myytiin numismaattisen kirjallisuuden myyntiin erikoistuneen kirjamyyjän toimesta tämän vuoden alussa.

Kokoelmassani on toistaiseksi vain yksi raha RBW:n kokoelmasta. Kyse ei ole sinällään mistään harvinaisuudesta, mutta RBW:n nimi käytännössä lähes kaksinkertaistaa rahan hinnan, joten RBW:n rahoille riittää kysyntää jo pelkän nimekkään provenienssinsa vuoksi.

C. Antestius. 146 eKr. denaari. Crawford 219/1e; Sydenham 411; Antestia 1. From the RBW Collection, purchased from BCD, March 1985.

C. Antestius. 146 eKr. denaari. Crawford 219/1e; Sydenham 411; Antestia 1.
From the RBW Collection, purchased from BCD, March 1985.

Lisätietoja:
Coinsweeklyn muistokirjoitus.
Coinsweekin muistokirjotus.
RBW:n kokoelman huutokauppaluettelo I. (linkki avaa PDF:n)
RBW:n kokoelman huutokauppaluettelo II (PDF).

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s