Muistoja menneestä

Tutkin eilen arkistojani ja törmäsin siellä kolmeen – unohtamaani – roomalaiseen denaariin, jotka olin siirtänyt muista syrjään odottamaan loppusijoituspaikkaa. Olen useaan otteeseen kirjoittanut rahojen proveniensseista ja puolisen vuotta sitten kirjoitin museoiden esinepoistoista otsikolla ”Museoissa ylimääräistä rahaa”. Kaapin perältä löytämäni rahat liittyvät molempiin aiheisiin.

leidenitUnohtamani denaarit eivät olleet kunnoltaan kovinkaan häävejä, eivätkä ne ole millään mitta-asteikolla arvioituna harvinaisia. Poikkeuksellisen kiinnostavaksi denaarit tekee kuitenkin se, että rahat ovat peräisin Leidenin rahakabinetista 1800-luvun loppuolelta ja aivan 1900-luvun alusta.

Rahan alla kerrotaan luettelointi ajankohta: 12.6.1930.

Rahan alla kerrotaan luettelointi ajankohta: 12.6.1930.

Muistona menneestä on rahojen alkuperäinen pahvinen rahakehys. Rahan alla on kauniisti käsinkirjoitettu kenen rahasta on kyse ja se milloin henkilö vaikutti valtakunnan asioihin. Tämän alla on rahan nimellisarvo: Denarius. Rahakehyksen alaosassa on puolestaan mainittu referenssi tutkimuskirjallisuuteen. Tuolloin ei tietenkään ollut tietoa massiivisesta Roman Imperial Coinage (RIC) -julkaisusarjasta, joka sisältää valtaosan tunetuista roomalaisista rahoista, vaan viitteenä on Henry Cohenin legendaarinen luettelo Description Historique des monnaies frappées sous l’Empire Romain (Paris, 1858).

Kuinka referenssimerkintä tulee sitten lukea? Esimerkiksi Faustina vanhemman referenssimerkintä ”Cohen II: blz. 423 n.o 5” Tarkoittaa Cohenin julkaisun toista osaa, sivua 423 ja rahaa numeroa 5.

cohenYksi keräilyn hienoja puolia on, että pääsee osaksi mitä kummallisempia ja hienompia omistajaketjuja. Kulttuurihistoriallisten esineiden omistamiseen liittyy myös vastuu siitä, että esine jatkaa aikanaan matkaansa samassa kunnossa, kun se oli saapuessaan osaksi kokoelmia.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s