Neuloja heinäsuovassa II

Kerroin aikaisemmin käyväni rahaliikkeissä osan myynnissä olevista rahoista hyvinkin tarkasti läpi. En etsi mitään vuoden 1949 kuparimarkkaa, koska tässä maassa jokainen on sen harvinaisuudesta tietoinen, eikä sen tunnistaminenkaan pitäisi olla ylivoimaista kenellekään. Sen sijaan maailmassa on useita rahoja, joiden tunnistaminen vaatii jo huomattavasti enemmän asiaan perehtymistä.

Senkin uhalla, että joku lukijani tekee vuosisadan löydön minun sijastani kerron yhden rahoista, jonka toivon joskus päätyvän eteeni väärintunnistettuna.

Yksi näistä etsimistäni rahoista on eräs vähemmän tunnettu sassanidien raha. Minulla on hyvin vahva tunne siitä, että joku kaunis päivä kyseinen raha todella päätyy käsiini. Kuvittelen mielessäni hetken sellaiseksi, että hengitykseni pysähtyy kolmen sekunnin ajaksi. Ympärilläni kaikki hiljenee ja epäluuloisena tarkistan onko raha aito, jonka jälkeen luen useamman kerran hallitsijan nimen. Kaikki täsmää. Lopulta laitan 30 euroa myyjän pöytään ja kävelen rahan kanssa voittajana rahaliikkeestä. Loppu onkin se jälkeen historiaa. Mutta palataan pilvilinnoista todellisuuteen.

Useimmat markkoja vanhemmista rahoista kiinnostuneet omistavat sassanidihallitsija Khusro II drakhman, joka on Khusro I ja Hormizd IV:n drakhmojen ohella kaikista yleisin sassanidien rahoista. Suomen Moneta on näitä rahoja myynyt 59 eurolla ja minäkin olen niitä myynyt kymmeniä kappaleita Monetan hintaa puolet halvemmalla eli kyse ei ole mistään kalliista rahatyypistä. Näitä on kirjaimellisesti miljoonia kappaleita markkinoilla.

Mutta mennään ajassa 1960-luvun loppuun tai 1970-luvun alkuun. Ranskassa lääketieteen tohtoriksi opiskellut iranilainen Malek Iradj Mochiri (1927-2015) harrasti vapaa-ajallaan sassanidien rahojen keräämistä. Läpikäydessään erästä sassanidien rahoista koostuvaa kokoelmaa Mochiri havaitsi jotain hyvin eriskummallista: Khusro II drakhma vuodelta 631, jossa hallitsijan nimi oli kuitenkin Khusron sijasta tämän tytär Azarmidokht. Löytö oli käänteen tekevää, sillä tätä ennen kukaan ei ollut tietoinen tämän lyöttämistä rahoista. Mochiri julkaisi löydöksensä vuonna 1972 teoksessa Étude de numismatique iranienne sous les Sassanides (Teheran). Löydön myötä hänen maineensa levisi ympäri maailmaa.

Khusro II muotokuvalla oleva Azarmidokhtin drakhma: Kuva: Stephen Album.

Khusro II muotokuvalla oleva Azarmidokhtin drakhma. Kuva: Stephen Album.

Azarmidokhtin omalla muotokuvalla oleva drakhma. Kuva: The New York Sale.

Azarmidokhtin omalla muotokuvalla oleva drakhma. Kuva: The New York Sale.

Tämän jälkeen Azarmidokhtin rahoja on löydetty miljoonien Khusro II rahojen seasta reilu 20 kappaletta. Azarmidokht ehti lyöttää rahoja vain lyhyen aikaa, sillä kaikki tunnetut rahat ovat vuodelta 631 ja hänen nimissään rahoja lyötiin kahdessa rahapajassa: ”WYHC” (Veh-az-Amid-Kavad) ja ”ŠY” (Shiraz). Yleisesti ottaen hänen ei uskota ehtineen kontrolloida rahapajoja lainkaan. Tunnettujen parinkymmenen sijasta rahoja on tietenkin alun perin lyöty huomattavasti enemmän ja olen aivan varma siitä, että niitä kiertää keräilymarkkinoilla yhä Khusro II drakhmoina.

Nykyään Azarmidokhtin rahoja tunnetaan kahdenlaisia: yleisempiä ovat Khusro II muotokuvalla lyödyt rahat ja vain muutama raha Azarmidokhtin omalla kuvalla tunnetaan. Kuriositeettina voin mainita, että Princetonin yliopistolle mittavan rahakokoelmansa lahjoittanut Robert Schaaf on omistanut Azarmidokhtin rahoja yhteensä 3 kappaletta, joista kaksi sisältyy Princetonin yliopistolle lahjoitettuun kokoelmaan.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s