Raha yhdistää

Luin eilen uusimman Numismaatikon (6/2016). Lehden ensimmäisellä sivulla – puheenjohtajan palstalla – Numismaatikkoliiton puheenjohtaja Erkki Lähderanta kirjoittaa: ”numismatiikassa törmää henkilöihin, jotka ovat täysin erilaiselta alalta ja erityisesti lähtöisin täysin erilaista taustoista… Ilman tätä harrastusta en olisi itse koskaan tavannut tällaisia henkilöitä.” Tässä Erkki osuu täysin nappiin.

Erkin kirjoitusta lukiessani mietin eilistä päivääni. Päivään sisältyi pitkä chättäilytuokio italialaisen ystäväni kanssa Rooman tasavaltalaisajan denaareista, sen jälkeen sain mailin sanmarinolaiselta rahakauppiaalta, joka kyseli kuulumisiani ja muistutteli tulevasta huutokaupasta. Illalla vielä myin Kaarle XI:n 4 markan yhdysvaltalaiselle tuttavalleni, joka jo sunnuntaina ilmaisi kiinnostuksensa tähän. Tänään puolestaan ainakin Tukholmaan ja Lontooseen lähtee viestiä…

Moni ulkopuolinen pitää numismatiikkaa erakkojen harrastuksena. Mielikuvissa vanha mies selkä kumarassa ja kalsarit jalassa hypistelee likaisia vanhoja rahoja keittiöpöydän ääressä ja syö samalla meetvurstileipää…

Todellisuudessa numismatiikka on äärimmäisen sosiaalinen harrastus tai ammatti ja monissa tapauksissa voidaan puhua jopa elämäntavasta. Numismatiikka on antanut myös minulle hyvin paljon: sen ansiosta tehdastyöläisenä työskennelleen yksinhuoltajan pojasta kasvoi henkilö, joka tuntee mielenkiintoisia ihmisiä ympäri maailmaa. Osa näistä on todella varakkaita ja osa on siniverisiä, joiden esi-isät täyttävät historian kirjojen sivuja. Ainoa asia mikä minua ja heitä oikeastaan yhdistää on yhteinen mielenkiinnon kohde. Se rikkoo kaikki keinotekoiset aidat väliltämme, joita toisinaan sukunimi tai posketon varallisuus tuovat mukanaan. Mutta kun puhumme vanhoista rahoista olemme tasavertaisia. Silloin äidinkielellä, pankkitilin saldolla tai tittelillä ei ole suurtakaan merkitystä. Ilman tuota yhteistä kiinnostuksen kohdetta meitä ei yhdistä mikään tässä maailmassa.

Tämä sosiaalinen piirre on kuulunut numismatiikkaan sen alkuajoista lähtien. Nykypäivänä monille Erasmus Rotterdamilainen on ennen kaikkea filosofi, humanisti ja teologi. Omana aikanaan useat ihmiset tunsivat hänet rahojen keräilijänä, joka lähetteli ystävilleen kirjeiden mukana rahoja ystävyydenosoituksena. Nykymaailma pitää Tiziania yhtenä renessanssiajan tunnetuimpana taidemaalarina. Vapaa-ajallaan Tizian kutienkin keräsi ja myi antiikin rahoja. Yksi Tizianin tunnetuimmista teoksista kuvaa hänen ystäväänsä ja kilpailijaa Jacopo Stradaa, joka oli niin ikään numismaatikko monen muun asian ohella.

Numismatiikka on yhdistänyt myös valtioiden hallitsijoita, jopa silloin kun nämä ovat olleet kirjaimellisesti sodassa keskenään. Rauhanneuvottelujen ollessa yhä kesken kuninkaiden tiedetään tehneen sovussa vaihtokauppoja keskenään. Ehkäpä muutama sota on maailman historiassa saanut päätöksen hyvien vaihtokauppojen ansiota. Mene ja tiedä. Se on kuitenkin varma, että numismatiikka yhdistää erilaisia ihmisiä aina ja nyt.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s