Jospa rahat osaisivat puhua

Olen yli parin kuukauden ajan katsonut yhtä rahaa netissä harkiten ostanko sen vai en. Välillä kolikko on ollut jo ostoskorissa, mutta ostoprosessi on aina lopulta jäänyt viemättä loppuun saakka. Rehellisesti sanottuna rahan kuntoluokka on yksinkertaisesti ollut liian huono, jotta olisin rahaa kelpuuttanut kokoelmaani. Rahan etusivun kehäteksti on kulunut, mutta toisaalta hallitsijan profiili menettelee aivan rimaa hipoen.

Kuva: Münzen & Medaillen GmbH.

Kuva: Münzen & Medaillen GmbH.

Tänään sitten ostin kyseisen rahan. Periaatteessa hallitsijan tittelit sisältävän kehätekstin ”IMP C POSTVMVS P F AVG” puuttuminen ei haittaa minua tässä tapauksessa. Rahanlyöjä ei nimittäin ole Postumus, vaikka [puuttuva] kehäteksti niin väittää. Tämä on harjaantuneen silmän on helppo todeta pelkästään katsomalla hallitsijan muotokuvaa. Rahassa ei ole kuvattu Postumusta!

Rahanlyöjä on Aureolus, joka oli roomalainen kenraali ja usurpaattori. Hän oli keisari Gallienuksen armeijassa ratsuväen (lat. Equites) kenraali, joka taisteli menestyksekkäästi niin Gallian keisarikunnan hallitsijaa Postumus vastaan kukistaen siinä sivussa siellä sun täällä puhjenneita kapinoita. Aureolus oli Rooman parhaimpia sotilaita, kunnes hän yllättäen vaihtoi puolta.

Kyseinen raha onkin lyöty Mediolanumissa (nykyinen Milano), jonne Aureolus joukkoineen pakeni noustuaan kapinaan keisari Gallienusta vastaan. Rahan etusivun (kulunut) kehäteksti ”IMP C POSTVMVS P F AVG” osoittaa Aureoluksen olleen tässä vaiheessa uskollinen Postumukselle. Luultavasti samasta syystä Aureolus on rahoissa kuvattu lähes samannäköisenä kuin Postumus.

Kaksi vasemman puoleista rahaa ovat Aureoluksen muorokuvalla varustettuja; 2 oikealla puolella olevaa rahaa ovat Postumuksen muotokuvia. Kuvat: CNG, Paul-Francis Jacquier ja Nomos.

Kaksi vasemman puoleista rahaa ovat Aureoluksen muorokuvalla varustettuja; 2 oikealla puolella olevaa rahaa ovat Postumuksen muotokuvia. Kuvat: CNG, Paul-Francis Jacquier ja Nomos.

Guillaume Rouillen (1518-1589) teoksessa Promptuarii Iconum Insigniorum (1553) on kuvattu Aureoluksen raha, jossa Aureolus on kuvattu siloposkisena. Rouillen teoksessa oleva raha on kuitenkin puhtaasti mielikuvituksen tuotetta, eikä sellaisia ole olemassa. Aureolus opittiin erottamaan Postumuksesta vasta paljon myöhemmin. Se miltä Aureolus oikeasti näytti ei ole tiedossa, sillä olemassa olevat rahatkaan eivät luultavasti ole aivan totuudenmukaisia.

Kuva: Wikipedia commons

Kuva: Wikipedia commons

Ostamani rahan takasivun kehäteksti ”PAX EQVITVM” yhdistettynä kuva-aiheeseen rauhan henkilöitymä Pax ojentaa oliivipuun oksaa sovinnon merkkinä on hyvin sovinnollinen. Se sopii Aureoluksen viimeisiin hetkiin erityisen hyvin, sillä Gallienuksen jouduttua salamurhan uhriksi syyskuussa 268 Aureolus yritti neuvotella keisariksi nousseen Claudius Gothicuksen kanssa. Aureolus oli kuitenkin tuoreelle hallitsijalle aivan liian vaarallinen mies elävänä. Niinpä Claudius Gothicus antoi joukkojensa teloittaa Aureoluksen. Niin yhden Rooman valtakunnan taitavimman kenraalin tie oli tullut päätökseen.

– Jospa rahat osaisivat puhua. Nehän osaavat.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s