Pohjanmaan museo (Vaasa)

En ole kovinkaan paljoa blogissani kirjoitellut kotimaisten museoiden numismaattisista kokoelmista. Se ei suinkaan tarkoita, että ne olisivat jotenkin vähemmän arvokkaita maailmalta löytyneisiin museoihin. Yksi kotimainen museo on syytä nostaa esille: Pohjanmaan museo Vaasassa. Sen kokoelmiin kuuluu valtioneuvos Mauritz Hallbergin (1851-1924) huikea rahakokoelma. Hallberg oli mies, jolla oli rahaa, suhteita ja osaamista. Hän oli muun muassa Suomen Numismaattisen Yhdistyksen ensimmäinen puheenjohtaja. Hallbergin kokoelman valtaydin koostuu Oldenburgin ja Bruunin kokoelmista.

Kahvitauolla museokahvilaan tuotu plootu.

Kahvitauolla museokahvilaan tuotu plootu.

Sattumalta samaan aikaan, kun olimme museossa, niin museon asiakas toi museoon arvioitavaksi plootun, joka paljastui pikimmiten väärennökseksi. Mutta annetaan tällä kertaa kuvien puhua puolestaan:

penni2penniaolavi_anundbrakteaatitvitriini

Kuvassa puolet esillä olevista rahoista.

Kuvassa puolet esillä olevista rahoista.

20markruotsi1vitriini2

Kokoelmaan kuuluu myös mitaleja, jotka eivät ole esillä, mutta löytyvät kyllä laatikoista.

Kokoelmaan kuuluu myös mitaleja, jotka eivät ole esillä, mutta löytyvät kyllä laatikoista.

partaveromerkkiven_plootuMuseon ainoa huono puoli oli se, että sieltä oli lähdettävä. Suosittelen museota ehdottomasti jokaiselle. Muistakaa varata aikaa riittävästi, sillä rahoja on noin 5000 kpl esillä eli nähtävää riittää.

Mainokset

4 responses to “Pohjanmaan museo (Vaasa)

  1. Wau,olipas upea museo,aivan mielettömät myntit,tuolla on pakko joskus käydä.Nuo Olof Skötkonungin myntit ovat kyllä harvinaisia….mikäköhän niiden historia on tuonne päätynyt ?

    • Kyllä kannattaa ehdottomasti käydä. Rahanäyttely saa haukkomaan henkeä. Siellä on myös esim. Turun rahoja kymmeniä ja oikeastaan melkein kaikki herkut löytyy, niin Ruotsin, Venäjän ja Suomen rahoista. Mitä tulee Olevi Sylikuninkaan rahoihin, niin niitä itse asiassa näkee vuosittain useita markkinoilla. Hinnat yleensä noin +1000 euron luokkaa eli ei oikeastaan edes ole kallis jos vertaa esim. mitä kuparimarkasta 1949 maksetaan tai hyväkuntoisesta vuoden 1864 pennistä. Siinä vieressä oleva Anund Jakob on sellainen, että en muistaakseni ole koskaan nähnyt myynnissä. Olavien alkuperästä en tiedä, mutta eiköhän Hallberg ole ne ostanut muiden rahojen tavoin Ruotsista vanhoista kokoelmista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s