Valtio palkitsee -luento Turun linnassa

Kävin eilen sunnuntaina (4.12.2016) Turun linnan Bryggman-salissa kuuntelemassa amanuenssi Tom C. Bergrothin esitelmän Valtio palkitsee, jossa käytiin läpi kotimaisen valtiollisen palkitsemisjärjestelmän – kunniamerkkien – historia 1740-luvulta aina nykypäivään saakka.

Esitelmä oli reilun tunnin pituinen ja se eteni kronologisesti erinomaisen Powerpoint-esityksen avulla. En aio referoida koko esitelmää, mutta teen siitä kuitenkin kaksi valitsemaani poimintaa.

Ruotsalaisen kunniamerkkijärjestelmän lähtökohta
Esitelmä alkoi ruotsalaisen kunniamerkkijärjestelmän luomisesta. Ruotsin silloisen hallitsijan Fredrik I (hall. 1720-1751) ja Ulrika Eleonooran avioliitto oli lapseton. Kun Ruotsi ja Venäjä solmivat Turun rauhansopimuksen (1743), niin yhtenä rauhan ehtona oli, että kruununperijäksi tulee saksalainen prinssi Aadolf Fredrik. Tälle oltiin myönnetty jo aiemmin Preussin ja Venäjän toimesta kunniamerkit, joka loi paineen luoda Ruotsille omat ritarikunnat, sillä Fredrik I ei halunnut, että Aadolf Fredrik kantaisi kruunajaisissaan preussilaista ja venäläistä kunniamerkkiä ulkovaltojen edustajien läsnäollessa. Tämä olisi nimittäin antanut vääränlaisen kuvan ulkovalloille Ruotsin asemasta. Carl Gustaf Tessin (1695–1770) laatikin ehdotukset ritarikunnista hallitsijan pyynnöstä ja tästä noin puoli vuotta myöhemmin vuonna 1748 Fredrik I päätöksellä perustettiin Serafiimiritarikunta, miekkaritarikunta ja Pohjantähden ritarikunta. Niin oli saatu luotua oma kunniamerkkijärjestelmä Ruotsille ja valtakunnan itäiselle osalle eli Suomelle.

urheudestaSuomen Leijonan ritariristit olympiarenkailla
Hypätään sitten aivan esitelmän loppuun eli nykypäivään ja tarkkemin vielä tähän kuluvaan vuoteen. Uutena tietona minulle oli, että olympiavoittajille myönnettävän Suomen Leijonan ritarikunnan I luokan ritarimerkki olympiasoljella (SL R I sk.) on muutettu siten, että olympiasolki sijoitetaan ruusukkeen yläpuolelta ruusukkeen sisäpuolelle. Ratkaisuun on päädytty käytännön syistä, sillä kyseistä ritarimerkkiä ei ole voinut aiemmin kiinnittää ripaan, koska nauhan yläosassa ollut olympiasolki on estänyt sen tai sitten solki on jäänyt piiloon. Nyt, kun solki on alempana, niin merkin saa normaaliin tapaan kiinnitetty ripaan mikäli saajalle on myönnetty muita kunniamerkkejä. Etsiessäni kuvaa tästä Ritarikuntien kanslian sivuilta huomasin lisäksi, että myös SL:n ritarimerkki (SL R sk.) voidaan nykyään myöntää hopeisella olympiasoljella. Liekö Suomen huono menestys Olympialaisista johtanut siihen, että rimaa on pitänyt hieman alentaa lisäämällä hopeinen olympiasolki luokkaa alemmalle ritarimerkille. Mielenkiintoine muutos, joka osoittaa, että kunniamerkkikentällä tapahtuu yhä nykypäivänä hienosäätöä.

Ruutukaappaus teoksesta Kunniamerkkiopas – Ordenshandbok (2016). Ritarikunnat. Ks. lopussa linkki teoksen elektroniseen versioon.

Ruutukaappaus teoksesta Kunniamerkkiopas – Ordenshandbok (2016). Ritarikunnat. Ks. lopussa linkki teoksen elektroniseen versioon.

Turun linnan kunniamerkkinäyttely
Lopuksi vierailimme Bergrothin opastuksella Turun linnan raha- ja mitalikabinetissa tutustumassa uuteen kunniamerkkinäyttelyyn. Koska näyttely on yhä keskeneräinen, niin en käsittele sitä tässä tarkemmin, vaan asiaan palataan sitten, kun näyttely on kaikilta osin valmis. Tässä kuitenkin muutama esimerkki siitä miltä kunniamerkkinäyttely näyttää ja sisältää:

Vitriini, jossa kuvattuna Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikuntien kunniamerkkien keskinäinen arvoasteikko.

Vitriini, jossa kuvattuna Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikuntien kunniamerkkien keskinäinen arvoasteikko.

venalainen

LISÄLUKEMISTA:
Kunniamerkkiopas. (Linkki vie Ritarikuntien sivuilla olevaan teoksen elektroniseen versioon)

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s