Väärennöksiä liikenteessä

Pyynnöstä välitän tiedon, että Turun seudulla tarjottiin kuolinpesää, joka sisälsi seuraavat harvinaisuudet:

25 p 1876 (4 kpl)
25 p 1867 (2 kpl)
25 p 1868 (2 kpl)
1 mk 1864  (7 kpl)
1 mk 1870  (9 kpl)
2 mk 1867  (8 kpl)
2 mk 1905  (1 kpl)
2 mk 1906 (1 kpl)

Hälytyskellojen tietenkin pitäisi soida viimeistään siinä vaiheessa, kun markan 1870 kolikoita tulee 9 kappaletta. Kaikki rahat ovat väärennöksiä. Kuvat (edestä ja takaa) alla:

skanni1 skanni2 skanni3 skanni4

Mainokset

10 responses to “Väärennöksiä liikenteessä

    • Alkuperäähän ei voi varmuudella sanoa muuta kuin, että Suomen rahapaja se ei ole. Kiinastahan saa tilattua mitä tahansa rahoja, joten se luultavasti sieltä nämäkin on. Valmistusajankohtaa en osaa sanoa. Itse en ole nähnyt livenä kyseisiä rahoja. 1 mk 1870 on niin harvinainen raha, että se on aina väärennös jos sellainen löytyy ”kuolinpesästä” tms. Edes Suomen Kansallismuseolla ei ole sellaista kokoelmissaan. Epäily oli kuulemma herännyt koepunnituksessa. Ilmeisesti paino heitteli pikkasen, mutta tiedän myös väärennöksiä joissa painot ja hopeapitoisuudet ovat kohdillaan, joten sitä ei voi pitää varmana tapana havata väärennös. Tässä tapauksessa se toimi, mutta ei aina.

  1. Kukahan varmuudella tietää noiden markkojen oikean määrän. Oliko lyöntimäärä 2kpl sillä kaikkien mummujen ja pappojen jäämistöjä tuskin on tarkastettu.

  2. Haluan korostaa, että en ole niitä aitoina myymässä mihinkään, vaan juuri siksi olen halunnut ne arvioitavaksi tuoda, jotta saadaan selvyys, mitä isäni kuolinpesä piti sisällään. Itse sain tiedon näiden epäaitoudesta arvioitsijalta, joka toimii Turun Numismaatikko yhdistyksessä. Itse en henkilökohtaisesti tiedä hankinta-ajankohtaa ja mistä ne on hankittu, enkä myöskään tiedä rahojen aitoudesta / arvoista. Siksi vein ne ammatti-ihmiselle arvioitavaksi ! Tulivat siis vastaan kuolipesän tyhjennyksessä. Mutta hyvä että asia selvisi, ja nyt tiedämme, mitä ne ovat.

    • Kiitoksia Jaana lisätiedoista. Hyvä, että olit yhteydessä. Väärennökset ovat ikävä riesa rahojen keräilijöiden keskuudessa ja varsin ikävän usein väärennöksiä myydään (tai ainakin yritetään) aitoina eteenpäin keräilijöille. Tässä tapauksessa oletin, että myyjä yrittää etsiä ns. ketjun heikointa lenkkiä, joka olisi ottanut rahat aitoina vastaan. Rahat olisi hyvä merkitä jotenkin (pysyvällä tavlla) että ne eivät ole aitoja, jotta ne eivät myöhemminkään vuosien päästä ilmesty markkinoille.

  3. Ja hieman syyttävään sävyyn oli jutut kirjoitettu. ” Kuolinpesä ” lainausmerkeissä, kuin ei siitä olisikaan ollut kysymys ! Kuolinpesän muiden osakkaiden kanssa pahoitimme kyllä mielemme. Tulemme niihin painattamaan ”c” -merkinnän, mikäli niitä eteenpäin muutamalla eurolla laitamme !

    • Hei Jaana. Tarkoitus ei ollut pahoittaa mieltä. Usein ihmiset, jotka koittavat huijata tahallaan keräilijöitä pyrkivät keksimään uskottavan tarinan rahojen alkuperästä. Liian hyväuskoinen ei tällä alalla voi olla, koska se voi tulla hyvin kalliiksi. Tässäkin tapauksessa vahingot olisivat olleet vähintään useita kymmeniätuhansia euroja mikäli väärennöksiä ei olisi havaittu. Toivon, että ymmärrät myös tämän näkökulman.

  4. Kiitos. Ymmärrän kyllä. Eilinen päivä menikin kivasti siinä, kun toimittajille, jotka täältä olivat jutun ottaneet, ja muokanneet sitä enemmän syyttävään sävyyn, tein asiasta korjauksia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s