Sederholmin Vaasan ritarikunnan mitali (1778)

Mainostin tätä toissapäivänä jo Facebook-sivuillani, mutta koska kaikki lukijani eivät ole Facebookissa, niin ajattelin kirjoittaa asiasta myös blogin puolelle.

Eilen illalla Bukowskis Marketissa huutokaupattiin Johan Sederholmin (1722-1805) Vaasan ritarikunnan* mitali vuodelta 1778.

18k paino noin 27 g. Halkaisija noin 31,5 mm. Kuva: Bukowskis market (Helsinki)

18k paino noin 27 g. Halkaisija noin 31,5 mm. Kuva: Bukowskis market (Helsinki)

Hyvin poikkeuksellisesti mitalin tekee sen upea provenienssi. Mitalin Sederholmille luovutti nimittäin itse Kustaa III, kun Sederholm nimitettiin kruunuprinssi Kustaa Adolfin kummiksi 1778. Se on lisäksi ainoa(?) tunnettu kultainen Kustaa III:n aikana jaettu mitali, mutta myös ainoa, johon on yhdistetty kuninkaankruunu. Mitalin vasarahinta oli lopulta 13 600 euroa. Mikäli esine ei olisi maastavientikiellossa, niin mitalin hinta olisi todennäköisesti jatkanut vielä nousuaan. Kunniamerkin osti Suomen Kansallismuseo, jossa kyseinen esine on ollut aiemmin myös deponoituna.

Johan Sederholm oli merkittävä kauppamies Helsingissä 1700-luvun loppupuolella. Kiinteistökaupat olivat Sederholmin tärkein vaurauden lähde, sillä lukuisat talonpojat ja muut asiakkaat Hämettä myöten menettivät velkojensa takia maatilansa Sederholmille, joka pani ne kuntoon ja myi edelleen tai lahjoitti lapsilleen. Hänellä oli kokonaisia myöhempiä kaupunginosia ja kaupunkeja: Pukinmäki, Hakunila, Herttoniemi, Kumpula, Käpylä, Kivikko, Tallbacka, Kellokoski ja Kerava.

Ruotsin valtio oli Sederholmille velkaa suuria summia, ja perunkirjan mukaan myös Ranska. Sederholm oli diplomaattinen. Kun Kustaa III kävi 1775 Suomessa, hän lepäsi Hakunilan torpassa. Paikka sai uuden nimen, Kungsbacka, ja Hakunila uuden huvimajan. Sederholm sai 1777 Kustaa III:lta erivapauden omistaa perinnöllisinä Kumpulan ja Herttoniemen allodiaalisäterit, mikä periaatteessa oli mahdollista vain aatelisille. Hänet siis rinnastettiin täysin valtakunnan ylimpään säätyyn. Hän oli yksi kuningas Kustaa IV Adolfin kummeista, ja 1802 hän sai kauppaneuvoksen arvon, pian sen jälkeen kun kuningas ja kuningatar Fredrika olivat käyneet Helsingissä. Suvussa kulkeneen perimätiedon mukaan Sederholmille tarjottiin aatelisarvoa ja nimeä von Gjöb, mutta hän halusi pitää oman porvarillisen nimensä.

Provenienssi kokonaisuudessaan:
Johan Sederholm, Maria Sederholm, Johanna Pippingskiöld, Josefin Fredrika von Kothen, Josefin Maria Laurell, Selma Maria Tavaststjerna, Margaret Alfthan, Siipi Kilpinen peritty nykyiselle [kohteen myyneelle] omistajalle.

Lisätietoja:
SKS, Biografiakeskus: (Wikipedia-artikkelia paljon kattavampi) Sederholmin biografia.

* Vaasan ritarikunnan kirjoitusasusta näkee useita erilaisia variaatioita. Käytän tässä Tuukka Talvion Tähdistöt ja ritarikunnat (Museovirasto, 2000) käyttämää kirjoitusasua.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s