Kuukauden esine 12/2016

Rahakabinetti ylpeänä esittelee tämän kuukauden esineen: Suomesta löydetty Kaarle XIII:n dukaatti vuodelta 1812.

dukaattiKyse on 5. ruotsalaisesta kultarahasta joka on Suomesta todistetusti koskaan löydetty. Kyseinen raha on samalla ainoa Suomesta löydetty ruotsalainen kultaraha, joka on laillisesti yksityisomistuksesta. Kaikki muut kuuluvat julkisiin kokoelmiin.

Rahan löysi Hannu Martikainen metallinilmaisimella syyskuussa 2015 Porvoosta. Hän ilmoitti löydön museoviranomaisille muinaismuistolain edellyttämällä tavalla. Monien yllätykseksi Museovirasto jätti dukaatin lunastamatta ja palautti sen löytäjälleen.

Maallikoilla on usein hyvin vääristynyt mielikuva siitä, että Museovirasto huijaisi metallinetisjöitä tai lunastaisi löytöjä pilkkahinnalla. Tämä ei tietenkään pidä paikkaansa, ja kuten tämäkin esimerkki osoittaa, niin museoviranomaiset eivät suinkaan lunasta kaikkia hienoja löytöjä. Rehellisyys kannattaa aina.

Mutta palataan vielä tähän kyseiseen rahaan. Mitä tulee löydön historialliseen kontekstiin, niin maalöytönä tämä raha havainnollistaa hyvin tunnettua tosiseikkaa, että vuoden 1809 tapahtumat eivät vaikuttaneet dramaattisesti kierrossa olevaan rahakantaan. Ruotsin raha pysyi kierrossa ja sitä virtasi Suomeen jatkuvasti lisää. Tämä kolikko on hyvin konkreettinen todiste siitä: raha lyötiin kolme vuotta Haminan rauhan jälkeen ja se päätyi Suomen maaperään. Vasta vuonna 1840 Venäjän rahasta tuli konkreettisesti ainoa käytössä ollut maksuväline Suomessa ruotsalaisen rahan menetettyä asemansa maksuvälineenä. Venäjän rahan monopoli ei kestänyt kovinkaan kauan, kun 1860-luvulla markat ja pennit otettiin käyttöön maassamme.

Muistin virkistämiseksi kerron vielä, että tämä raha saavutti kolmannen sijan leikkimielisessä vuoden 2015 parhaimpien rahalöytöjen joukossa. Tuolloin raha oli vielä Museoviraston hallussa. Historiallisen kontekstinsa vuoksi tämä raha on yksi Rahakabinetin kokoelman ehdottomia helmiä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s