Talvipäivänseisaus

Tänään on talvipäivänseisaus, joka on vuoden lyhin päivä (lat. bruma, lyhin [päivä]). Tästä päivästä lähtien aurinko saa pimeydestä voiton päivä kerrallaan.

Talvipäivänseisaus oli roomalaisen (juliaanisen) kalenterin mukaan 25. joulukuuta, jolloin oli Sol Invictuksen eli Voittamattoman auringon syntymäpäivä (lat. dies natalis). Tiedossa ei ole mistä lähtien Sol Invictuksen syntymäpäivää alettiin juhlimaan juuri talvipäivänseisauksena.

Konstantinus Suuri. Trier, n. 316 jKr. Halk. 22 mm; 3,5 g. Kuva: Rahakabinetti

Konstantinus Suuri. Trier, n. 316 jKr. Halk. 22 mm; 3,5 g. Kuva: Rahakabinetti

Ensimmäisen kristityn keisarin Konstantinus Suuren tiedetään suosineen Sol Invictusta. Konstantinus Suuri löikin 310-luvulta lähtien aina vuoteen 323 saakka SOLI INVICTO COMITI -aiheisia kuparirahoja, jotka ovat yleisiä keräilymarkkinoilla. Vapaasti käännettynä SOLI INVICTO COMITI:n tarkoittanee: ”Voittamattomalle Auringolle, hallitsijan kumppanille”. (Jos olen väärässä, niin latinistit minua auttakoon!)

Kun Konstantinus Suuri teki kristinuskosta Rooman pääuskonnon, niin hän valitsi saman päivän myös kristinuskon pyhäksi päiväksi, sillä hän ei milloinkaan hylännyt Sol Invictusta. Tiedossa ei kuitenkaan ole milloin kirkkoisät päättivät Kristuksen syntymän sijoittaa juuri tähän (25.12.) valmiiksi pyhään ajankohtaan. Mutta esimerkiksi jo ennen Konstantinus Suurta 200-luvulla elänyt Karthagon piispa Cyprianus kirjoittaa teoksessaan Herran rukouksesta (lat. De dominica oratione), että Kristus on ”todellinen aurinko” viitaten ilmeisesti juuri Sol Invictukseen, joka oli juuri noihin aikohin 200-luvulla suuressa huudossa Rooman valtakunnassa. Sol Invictuksen palvonta jatkui osana Rooman valtionuskontoa aina vuoteen 390 saakka, jolloin keisari Theodosius lakkautti sen pakanallisena.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s