Kuparinen tipparaha

Minulta on useamman kerran kysytty kuparisista tipparahoista, enkä ole oikein osannut vastata kysymyksiin tyhjentävästi. Yksi syy on, että Venäjän numismatiikkaan syventyminen vaatii venäjänkielen hallinnan. Tämän johdosta minun on täytynyt tyytyä yleisesityksiin, joista usein tällaiset marginaaliset ilmiöt jätetään mainitsematta tai ainakaan ne eivät ole jättäneet muistijälkeä mieleen.

Tammikuussa mieleeni taas palautettiin kysymys kuparisista tipparahoista. Tällä kertaa laitoin rattaat hieman pyörimään. Ensitöikseni hankin kokoelmaani kuvan Aleksei Mihailovitšin (1645–1676) tipparahan. Kuten kuvasta näkee, niin raha on hopean sijasta kuparia, joten kuparisten tipparahojen olemassa tuli ainakin kerralla varmistettua.

Aleksei Mihailovitšin kuparinen tipparaha, nimellisarvoltaan kopeekka.

Aleksei Mihailovitšin kuparinen tipparaha, nimellisarvoltaan kopeekka. Rahan edellinen(?) omistaja on ostanut rahan 2.10.1958 Tšekistä mukana tulleiden kokoelmalappujen perusteella. Pituus 10 mm; 0,42 g.

Tämän jälkeen turvauduin SNY:n toimihenkilöiden asiantuntemukseen. Kyseessä on ainoa kopeekkatyyppi, jossa ratsastajalla on keihään sijasta soihtu. Kuparisia tipparahoja lyötiin Aleksei Mihailovitšin aikana vuosina 1655-1663 Moskovassa, Pskovissa, Novgorodissa ja Koknesessa. Pskov oli kuitenkin ainoa paikka, jossa rahaa lyötiin nimenomaan soihtulla, eikä keihäällä.

Eri rahapajojen tuotteet (Moskovassa vanha ja uusi rahapaja, Pskov, Novgorod ja Kokenhusen (Kukenois)) eroavat toisistaan melko selkeästi. Ongelman tuottaa painon merkittävä vaihtelu ja tavanomaistakin heikompi keskimääräinen kunto.

Kupariset tipparahat laskettiin liikkeelle alkuaan saman arvoisina kuin hopeakopeekatkin, mutta valtavat lyöntimäärät johtivat niiden arvon laskuun ja lopulta rahakriisiin, jonka johdosta lyöminen oli lopetettava.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s