Kuukauden esine 2/2017

Kuukauden esineen keksiminen tuntuu välillä hyvin työläältä, koska pitäisi löytää kokoelmasta esine, josta olisi jotain kerrottavaa ja joka olisi jollain tavalla erikoinen ja kiinnostava. Pitkän pohdinnan jälkeen päädyin tällaiseen valintaan: Rooman keisari Claudiuksen denaariin.

claudius_denaariKyseinen raha on luokiteltu harvinaiseksi, kuten valtaosa Claudiuksen denaareista. Claudiuksen aikana rahapaja löi valtavan määrän kuparirahoja, mutta kulta- ja hopearahat ovat sitten huomattavasti harvinaisempia tai oikeammin ehkäpä epätavallisempia. Harvinaisuus on subjektiivista tai ainakin määrittelykysymys. Rahat ovat luonteeltaan sellaisia, että ne ovat lähes aina massatavaraa, ts. niitä on lyöty paljon. Toki tiedetään erikoistapauksia (esim. heitto- ja juhlarahoja), joita on lyöty varmuudella hyvin pieni määrä. Roomalaiset rahat sen sijaan ovat massatavaraa; ne lyötiin käytettäväksi, ei keräilijöille. Onko tämä raha sitten oikeasti harvinainen? Ei, vaikka keräilijöitä onkin varmaan tuhatkertainen määrä verrattuna markkinoilla liikkuvien kappaleiden lukumäärään verrattuna. Tämä epäsuhta näkyy ainoastaan rahan keräilyarvossa.

Rahan yleisyydestä kertoo muun muassa se, että se esiintyy numismaattisessa kirjallisuudessa ensimmäisen kerran vuonna 1548 ilmestyneessä Enea Vicon ja Antonius Zantanin teoksessa Le imagini con tutti i riversi trovati et le vite degli imperatori tratte dalle medaglie et dalle historie de gli antichi. Kyseinen teos oli ensimmäinen numismaattinen hakuteos, jossa rahojen etusivun ohella oli kuvattuna myös rahojen takasivu. Käytännössä tämä tarkoittaa, että omistamani rahatyyppi oli renenssikeräilijöidenkin tiedossa aivan modernin numismatiikan alkumetriltä alkaen.

claudius

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s