Britannia

Vuonna 2008 Isossa Britanniassa julkaistiin Tony Blairin johtaman Työväenpuolueen hallituksen päätöksellä käyttökolikkosarja, jossa ei ollut Britannia aihetta. Britannia kolikoissa on muinaisen kreikkalaisen tyyppisen korinttilaisen kypärän, sotilaskilven ja atraimen kanssa esiintyvä naishahmo. Vuodesta 1672 jatkuneen kolikoissa olleen “perinteisen brittiläisen” aiheen poistuminen aiheutti tunteenpurkauksia, joita tabloidilehdistö lietsoi. Nokkelana poliitikkona silloinen Konservatiivisen puolueen johtaja David Cameron lupasi palauttaa Britannian kolikoihin, jos hänen puolueensa pääsee valtaan.

Miten brittiläinen sitten on tämä naispuolinen kilpeä ja teräasetta pitelevä kypäräpainen hahmo? Monenlaisista julkaisuista löytyy erilaisia tulkintoja, mutta aloitan listaamalla joitain yleisiä seikkoja.

Korinttilaisen kypärän, kilven ja keihään kanssa esiintyvä naishahmo esiintyi Aleksanteri Suuren valloittaman makedonialaisen imperiumin kolikoissa jo kolmannella vuosisadalla ekr. Korinttilaiseen kypärään sonnustautunut kilpeä ja keihästä kantanut antiikin Kreikan jumalatar on Athene, tai Pallas Athene. Pallas Athene on ylijumala Zeuksen tytär ollen viisauden, taidon ja sodan jumalatar. Kuten nimestä voi päätellä, Pallas Athene on Ateenan suojelija ja Parthenon Akropolis kukkulalla Ateenassa on pystytetty hänen kulttinsa pyhätöksi. Kreikkalaisessa tarustossa Pallas Athene on yksi olymposlaisista ”voimakkaamista” jumalista hierarkiassa.

Lysimakhoksen tetradrakhma.

Lysimakhoksen tetradrakhma.

Korinttilaisen kypärän, ja keihään kanssa esiintyvä naishahmo oli yleinen kuva-aihe kolikoissa Roomalaisessa imperiumissa, jonka provinssiksi Makedonian alueet päätyivät toisella vuosisadalla ekr. Roomalaiset omaksuivat Athenen kultin jotakuinkin sellaisenaan ja heille vastaava oli tieteen, taiteen, viisauden ja sodan jumalatar Minerva. Minervalla on kuvauksissa samanlainen varustus kuin Athenella, joskin usein Minervalla on pöllö seuranaan.
virtus-244-romeBritannia oli Rooman valtakunnan brittein saarten provinssin latinankielinen nimi ja perustui kreikan kieleen. Rooman valtakunta levittäytyi Brittein saarille 40-luvulta jkr. alkaen. Roomalainen Britanniaksi tulkittu jumalatar on kuvattu korinttilaiseen kypärään pukeutuneena ja kilvellä sekä keihäällä varustautuneeksi. On mainittu että Britannia jumalatar esiintyi ensimmäistä kertaa kolikoissa joko Hadrianuksen keisarikaudella 117 – 138 jkr. tai Antoninus Piuksen kaudella 138 – 161 jkr. Roomalaiset alkoivat poistua brittein saarilts 400 luvulla jkr.
eastern-roman-solidius-402-450-adEnglantilaiseksi Renessanssiksi kutsuttu taide- ja kulttuuri liikehdintä tapahtui myöhäiseltä 1400-luvulta 1600-luvun alkupuolelle. Englantilaisen Renessanssin mainitaan oleen vaikuttamassa vahvasti brittiläisen identiteetin muodostumisessa. Kuten edellä mainittiin, useat lähteet ovat yhtä mieltä että uudella ajalla Britannia esiintyy ensimmäistä kertaa brittiläisissa kolikoissa vuonna 1672. Vuoden 1672 kolikon Britannian kilvessä on Ison Britannian Union Jack lippua muistuttava kuviointi ja vailla kypärää oleva hahmo pitelee keihästä.

Kun saavutaan vuoteen 1797 ja Englannin kolikoissa esiintyvään Britanniaan, symboliikan kannalta on tärkeää että Britannian käteen ilmestyi atrain keihään sijaan. Atrain on antiikin jumaltarustossa meren jumalan tunnus, Poseidonin Kreikassa ja Neptunuksen Roomassa. 1797 kolikoissa atrainta pitelevän jumalan taustalla esiintyy meren aaltoja ja laiva eikä hahmolla edelleen ole kypärää.

1825-penny-001Nykyinen suoraan antiikin kolikoista hahmonsa lainaava korinttilaiseen kypärään, kilpeen ja atraimeen sonnustautunut hahmo vakiintui brittiläisiin kolikoihin 1820-luvulta lähtien ja säilyi jotakuinkin muuttumattomana vuoteen 2008 asti. Antiikin taruston sotaan ja mereen liittyvää symboliikkaa kantava jumalatar palasi brittiläisiin käyttökolikoihin vuoden 2016 aikana.

britannia

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s