Elektron vs. elektrum

Säännöllisin väliajoin näkee keskustelua siitä miten englanninkielinen sana ”electrum” tulisi suomentaa. Esimerkiksi suomenkielisessä wikipediassa sana on käännetty englannista suomenkieleen muotoon ”elektrum”.

hekte

Rahakabinetin kokoelmiin kuuluva lesboslainen elektronista lyöty hekte.

Sana tulee muinaiskreikan sanasta ḗlektron (kr. ήλεκτρον), joka on puolestaan johdettu sanasta ēléktōr (λέκτωρ). Nyt sitten päästää sanan suomentamiseen. Vieraskieliset termit tulee kääntää suomenkieleen alkuperäiskielestä, ei englanninkielestä. (vrt. esim. Herakles vs. Herkules). Näin ollen sanan oikea suomenkielinen käännös on elektron. ”Elektrum” on sen sijaan anglismia.

Muotoa ”elektron” käyttävät esimerkiksi Sven E. Lindqvist Numismaattisessa sanakirjassa, emeritusprofessori Paavo Castren ja Leena Pietilä-Castren Antiikin käsikirjassa ja Oravisjärvi Rahan synnyssä. Näin ollen muotoa elektron voidaan pitää vakiintuneena ja kieliopillisesti oikeana käännöksenä kyseiselle sanalle.

Sven E. Lindqvist: Numismaattinen sanakirja (1996).

Sven E. Lindqvist: Numismaattinen sanakirja (1996).

Paavo Castren & Leena Pietilä-Castren: Antiikin käsikirja (2006).

Paavo Castren & Leena Pietilä-Castren: Antiikin käsikirja (2006).

Mainokset

One response to “Elektron vs. elektrum

  1. Electrum tai elektrum eivät oikeastaan ole anglismeja vaan ”latinismeja”, sillä englanninkielinen sana tulee suoraan latinasta. Samoin myös Herakles (kr.) ja Hercules (lat.). Elektron on joka tapauksessa suositeltava suomennos. Anglismeja sen sijaan olisivat esimerkiksi ”Homerin runous” tai ”Aristotlen filosofia”, sillä englanniksi kyseiset henkilöt tunnetaan nimillä Homer ja Aristotle mutta suomeksi taas kreikan mukaisesti Homeros ja Aristoteles.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s