Rooman keisarinnat

Eilen vietettiin kansainvälistä naistenpäivää, enkä sitä suinkaan unohtanut vaan paikoitellen hektinen kiire vei voiton.

Teen nyt – päivän aiottu myöhässä – pienen poiminnan roomalaisten keisarinnojen (lat. augusta) ­– Rooman keisareiden puolisoiden – rahoista. Osa keisarinnoista oli ns. tavallisia puolisoita, mutta osa hallitsi valtakuntaa itsevaltiaina ja osa keisarinnoista oli Rooman todellisia vallankäyttäjiä, vaikka virallisesti vallassa olisikin ollut heidän alaikäinen poikansa tai lapsenlapsi.

Miksi sitten keisarinnojen nimissä lyötiin rahaa? Rahanlyönti kertoo näitä kohtaan tunnetusta arvostuksesta ja roomalaisesta arvomaailmasta. Keisarinnat takasivat suvun jatkumisen, he turvasivat valtakunnan jatkuvuuden. Käytännössä sama perinne jatkuu yhä nykyisissä kuningashuoneissa.

Roomalaisten keisarinnojen nimissä lyötiin pääsääntöisesti kaikkia rahajärjestelmän rahoja paitsi kaikista pienempiä vaihtorahoja, kuten esimerkiksi quadransseja. Suurimpina eroina lienee taustasivujen kuva-aiheet, jotka ovat ns. naisellisimpia. Esimerkiksi Pudicitia (PVDICITIA) tai Juno (IVNO) esiintyy useammin keisarinnojen rahoissa kuin näiden puolisoiden, ja tarkalleen ottaen osa aiheista esiintyy ainoastaan keisarinnojen rahoissa. Naisten rahoissa esiintyy myös paljon äidillisiä ja perheeseen liittyviä teemoja.

Osa keisarinnoista on hyvin yleisiä (Julia Domna, Faustina I & II…) ja osa äärimmäisen harvinaisia, kuten esimerkiksi Elagabaluksen 3. vaimo Annia Faustina. Peruskokoelman saa kerättyä suhteellisen vaivatta ja edullisesti.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s