Poiminta: Eukratides I

Katselin tänään kokoelmaani ja ajattelin tehdä yhden noston kokoelmastani. Ostin kyseisen rahan aikoinani ainoastaan myydäkseni sen heti eteenpäin, mutta kun kirjekuori oli revitty auki ja pitelin rahaa kädessäni, niin huonokuntoisenakin se teki minuun syvän vaikutuksen. Katselin rahaa tovin jos toisen. Oikeastaan en pidellyt kädessäni hopearahaa, vaan pientä taideteosta. Baktrialaisen Eukratides I muotokuva kuluneenakin ja lommoineen antaa käsityksen mille tasolle hellenistisen kauden muotokuvataite näissä kookkaissa hopearahoissa kohosi (kannataa klikata kuva suuremmaksi näytölle).

Klassillisella kaudella lähes kaikki tetradrakhmat (4 drakhmaa) olivat paksuja, jolloin niiden halkaisija jäi tavallisesti alle 25 mm. Hellenistisellä kaudella – Aleksanteri Suuren kuoltua – rahat ohenivat, jolloin niiden halkaisija kasvoi rahojen painon pysyessä pääsääntöisesti samana. Leveä aihio antoi mahdollisuuden siihen, että rahoista tehtiin kauniita. Muotokuvat olivat realistisia ja yksityiskohtaisia ja takasivun henkilöt eivät olleet jähmettyneitä hahmoja, vaan eläviä olentoja joiden liikkeen voi melkein nähdä. Tällöin voidaan puhua rahataiteesta. Toki jo tätä ennen Sisiliassa rahat nousivat esteettisesti ja teknisesti korkealla tasolle.

BAKTRIA, Greco-Baktrian Kingdom. Eukratides I. Circa 170-145 BC. Tetradrachm (34 mm, 15,8 g.), circa 170-164/3 BC. Diademed and draped bust of Eukratides to right Rev. ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΕΥΚΡΑΤΙΔΟΥ The Dioskouri galloping to right, each holding spear and palm branch; to left, Δ; below right, monogram. Bopearachchi Series 1, F. SNG ANS 434-435.

Rahan takasivu ei myöskään ole yhtään hullumpi. Se saattaa joillekkin olla entuudestaan tuttu, sillä Afganistanin keskuspankki on ottanut sen omaksi tunnuksekseen, jonka johdosta se esiintyy muun muassa osassa afganistanin seteleissä.
Mutta palataan vielä Eukratiden rahoihin. Kokoelmassani on myös Eukratideen oboleja (1/6 drakhma) pari kappaletta. Oboleiden halkaisija on noin 10 mm, joten niiden osalta yksityiskohdista on pitänyt tinkiä. Kokoelmani kappaleet ovat lisäksi niin heikossa hapessa, että ne eivät aiheuta Vau-efektiä!.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s