Kuukauden esine 5/2017

Tämän kuukauden esineenä on saksalainen Eberhard II von Waldburgin brakteaatti. Eberhard toimi Konstanzin ruhtinaspiispana vuosina 1248–1274. Rahassa Eberhardilla on mitra päässään ja käsillään hän kannattelee valtansa symboleja palmunlehvää ja piispan sauvaa.

Brakteaatit ovat keskiaikainen rahatyyppi. Ensimmäiset brakteaatit lyötiin 1120-luvulla ja ne yleistyivät 1200-luvulla ja pysyivät suosittuna rahatyyppinä aina 1400-luvulle asti saakka. Brakteaatteja lyötiin suuria määriä Saksassa ja Pohjois- ja Keski-Euroopassa (sis. Baltia, Unkari, Böömi, jne).

Brakteaatit (lat. bracteae) on lyöty vain yhdellä leimasimella. Tästä johtuen ne ovat yksipuolisia. Toisen leimasimen tilalla alustana on ollut nahan pala. Syy tähän erikoisee valmistusmenetelmään löytyy brakteaattien ohuudesta. Ne ovat niin ohuita, että ne rikkoituisivat lyöntivaiheessa mikäli ne lyötäisiin kahdelle leimasimella. Tästäkin huolimatta monet brakteaatit ovat rikkoutuneita, sillä lyöntitavasta johtuen brakteaatit eivät kestä myöskään taivutusrasitusta, sillä ne napsahtavat helposti poikki sen sijaan, että ne joustaisivat. Brakteaattien kestävyys olikin hyvin ongelmallinen esineryhmälle, jota tarvittiin päivittäisessä käytössä.

Kevyen painon (tämäkin painaa 0,37 grammaa) ja ohuen ja leveän aihion ansiosta brakteaatit itse asiassa jopa kelluvat vesilasin pinnalla.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s