Kuukauden esine 6/2017

Monet tietävätkin, että assignaatit ovat jostain syystä aina vedonneet minuun. Ne ovat monessa mielessä erittäin mieluisa keräilykohde: ne ovat halpoja, niitä on paljon markkinoilla ja ne ovat historiallisesti poikkeuksellisen merkittävä esineryhmä.

Tämän kuukauden esineenä onkin Ranskan suuren vallankumouksen aikainen assignaattiarkki vuodelta 1793.

Verrattuna yksittäiseen assignaattiin arkit valottavat enemmän assignaattinen valmistusprosessia. Valoa vasten arkista erottuu muun muassa tekijöitä, joita ns. käyttövalmiissa assignaatissa ei enää ole tallella, jotka on käytännössä tässä tyypissä leikattu lähes kuvakentän reunaviivoja pitkin. Arkista erottaa hyvin esimerkiksi vesileiman siirtymisen hieman väärin menneen kohdistamisen seurauksena. Ylärivillä vesileiman salmiakkikuvion yläkulma on ”payable au porteur” tekstin tasolla ja alarivillä siirty on jo 5 mm ylempänä. Siirtymää tapahtuu myös vaakatasossa, vaikka noin yleisesti ottaen ne ovat yleisyytensä vuoksi merkityksettömiä näissä toisin kuin esim. markka-ajan seteleissä, joissa vastaavia eroavaisuuksia markkinoitaisiin ”painovirheinä” tms.

Mitä itse arkkiin tulee, niin onhan se paljon näyttävämpi kuin yksittäinen assignaatti. Mitä näiden hintaan tulee, niin käytännössä arkin hinta suoraan verrannollinen yksittäisten assignaattien kappalehintaan eli arkin hinta ei ole päätä huimaava.

Hyvää kesää kaikille!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s