Kuukauden esine 7/2017

Tämän kuukauden esineenä on Suomen Numismaattisen Yhdistyksen huutokaupasta 18.2.2017 ostamani raha, jonka sain 35 eurolla (sis. 16 % ostoprovision). Rahan voi heti tunnistaa Il-kaanien rahoiksi, sillä he veivät rahoissaan esteettisyyden huippuunsa.

Rahan halk. 24 mm; 4,0 g.

Raha on tunnistettavissa Il-kaanihallitsija Öljeitün (703–716h / 1304-1316 AD) nimellisarvoltaan 2 dirhemin arvoiseksi hopearahaksi aivan kuten huutokauppaluettelossa mainittiin. Öljeitün rahat eivät ole yleisesti ottaen harvinaisia ja niille, kuten kaikille Il-kaanien rahoille, on olemassa maailmalla hyvin suuri keräilijäkunta. Tässä yhteydessä käytän tilaisuuden hyväksi ja mainostan tuttavani tekemää erinomaista nettisivua Il-kaanien rahoista.

Tämä rahatyyppi on hyvin yleinen, mutta tämä kyseinen raha on kuitenkin muista poikkeava, sillä siinä yksi elementti joka puuttuu kaikista tunnetuista kappaleista: etusivulla oleva delfiini.

Tämä on hyvin erikoinen piirre, sillä ihmisten ja eläinten kuvaaminen on kiellettyä islamilaisessa käytännössä (ikonoklasmi). Tämän vuoksi islamilaisissa rahoissa esteettisyys tuli luoda kalligrafian ja geometrian avulla.

Etsin vastaavanlaista rahaa kissojen ja koirien kanssa, mutta tuloksetta. Sitä ei löytynyt useita miljoonia rahoja sisältävistä tietokannoista, ei huutokauppaluetteloiden sivuilta, julkisista kokoelmista, eikä akateemisesta tutkimuskirjallisuudesta. Konsultoin asian suhteen tuttaviani ja lontoolainen islamilaisiin erikoistunut rahakauppias Tim Wilkes löysi siitä yhden ainoan maininnan: Ömer Diler mainitsee kirjansa Ilkhans: Coinage of the Persian Mongols sivulla 395 olevassa alanootissa, että eräästä yksityiskokoelmasta tunnetaan yksi vastaavanlainen kappale.

Kysyin asiaa myös maailman tunnetuimmalta itämaisten rahojen kauppiaalta yhdysvaltalaiselta dr. Steve Albumilta ja hän vastasi, ettei ole edes tiennyt tällaisen rahan olemassaolosta, eikä näin ollen ole koskaan nähnyt vastaavaa.

Mielenkiintoinen kysymys on kuinka tällainen raha päätyi Helsinkiin huutokaupattavaksi? Siihen emme varmaan koskaan saa vastausta.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s