Keräilijän opas 2018

Eilen Kansallismuseossa järjestettiin Vanhan Rahan Päivä, jonka Suomen numismaattinen yhdistys järjesti yhteistyössä Suomen kansallismuseon kanssa. Kirjoitan itse tapahtuman ohjelmasta ja näyttelyistä enemmän toisessa bloggauksessa.

Moni tapahtumassa vieraillut hieraisi silmiään, kun kirjamyyntipisteellä oli monien odottama Keräilijän opas vuosien odotuksen jälkeen. Opas ilmestyi edellisen kerran kymmenen vuotta sitten ja sitä on odotettu vuosien ajan pitkään ja hartaasti. Uusin Keräilijän opas oli Vanhan Rahan Päivässä ensimmäistä kertaa ostettavissa.

Uuden Keräilijän oppaan formaatti on sama tuttu kuin ennenkin. Se sisältää kaksi artikkelia: Antti Vuoren ja Reijo Mäkisen artikkelin helsinkiläisten automaattiravintoloiden poleteista sekä Antti Heinosen artikkelin itsenäisyyden ajan setelihistorian erikoisuuksista.

Varsinainen luettelo-osuus on päivitetty ajan tasalle. Turun rahoissa mukana on kesäkuussa löydetty Eerik Pommerilaisen kuusinaisen uusi variantti kuin myös ensimmäistä kertaa myös Kuusiston linnassa lyödyt Sören Norbyn killinki.

Metallirahojen varianteissa mukana on uusia variantteja, kuten esimerkiksi 50 penniä 1916 rataskuviolla (SNY 334.2) yms. Setelipuolella mukana on myös Faanejelmit. Seteleiden osalta on myös ns. Tirkkosen listan harvinaisuusnoteeraukset niiltä osin kuin se on ollut saatavissa.

Ensimmäistä kertaa on myös on noteerattu myös setelin arvoon muut merkittävästi vaikuttavat tekijät kuin pelkät variantit. Erikseen on noteerattu niin 6.12.1917 painetut setelit kuin myös esimerkiksi Talvisodan aikana Vaasan kirjapainossa painetut 50 mk, 100 mk ja 500 markan setelit. Näidenhän olemassaolosta kaikki keräilijät eivät ole edes tietoisia.

Näkyvimpänä muutoksena toki myös se, että mustavalkoiset valokuvat on heivattu pois ja setelit ovat värikuvina. Metallirahojen varianttien osalta on pysytty tutuissa ja turvallisissa varianttipiirroksissa, jotka ovat Reijo Vihosen ja Juha Halénin käsialaa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s