Väärennösfarssi

Viime päivinä sosiaalisessa mediassa ollaan kohistu pöyristyttävästä tapauksesta. Yhdysvaltalainen tuttavani Bradley B. osti Numismatik Lanzin huutokaupasta 162 huutokauppaluettelon kansikuvakohteen Mithridates III:n tetradrakhman. Hän voitti sen 24.000 eurolla + huutokauppaprovisioilla, jolloin lopulliseksi hinnaksi tuli noin 30.000 euroa.

”GRIECHISCHE MÜNZEN KÖNIGREICH PONTOS
MITHRADATES III. (220 – 196)
Tetradrachme, um 200 v. Chr., Amasia oder Sinope. Drapierte Büste des Mithradates mit Diadem nach rechts. Rs: BAΣIΛEΩΣ / MIΘPAΔATOY. Zeus nach links thronend. Szepter in seiner linken haltend und Adler auf seiner vorgestreckten Rechten. Unter gestreckten Arm Stern mit Mondsichel, unter Thron Monogramm, zwischen Szepter und Legende Monogramm und darunter Λ. SNG Black Sea 1024; Kraay/Hirmer 769; Callataÿ O3 / R1, S. 69, Abb. 11 (Vs laut F. de Callataÿ eine unedierte Variante zu O3). 16,77g. Sehr selten. Vorzüglich. Ex Collection Ambassador William Eagleton. Ex Auktion Lanz 161, 7. Dezember 2015 Nr. 101 (wurde elektronisch geboten und nicht bezahlt).”

Kuten kohdeilmoituksesta voi lukea oli se myyty edellisessä huutokaupassa (no. 161) (40.000 eurolla +provisioilla), mutta huutaja jätti kohteen lunastamatta. Tämä oli nimittäin saanut selville ennen maksua, että kyseinen kohde on beirutilainen(?) väärennös. Tämä tieto oli välitetty myös Lanzille, mutta se ei estänyt häntä myymästä kohdetta aitona seuraavassa huutokaupassa, josta tuttavani sen osti.

Saatuaan kohteen itselleen yhdysvaltoihin myös tuttavani alkoi epäillä sen aitoutta. Pian selvisi, että kohteelle on ollut David R. Searin aitoustodistus, mutta Sear on myöhemmin mitätöinyt sen todettuaan erehtyneensä. Kohde todettiin väärennökseksi myös IBSCC:n ja NGC:n toimesta. Tässä vaiheessa tuttavani oli yhteydessä Lanziin ja vaati rahojensa palauttamista. Tämä on täysin normaalia, sillä huutokauppayritykset palauttavat rahat poikkeuksetta mikäli aitona ostettu kohde paljastuu väärennökseksi. Lanzin omissa huutokauppasäännöissä sanotaan: ”The authenticity of the lots is warrantied.” Tämän lisäksi Lanz on IAPN:n (International association of professional numismatist) jäsen, jonka eettisessä säännössä sanotaan: ”Any item later found to be a counterfeit will be refunded to the original buyer for the amount of the original purchase price.” Kaikkien yllätykseksi Lanz kieltäytyi palauttamasta rahoja ja erosi jopa IAPN:sta, jotta hänen ei tarvitse noudattaa eettistä säännöstöä (ts. palauttaa rahoja – rahasta, jonka tiesi jo itsekkin etukäteen väärennökseksi). Sen sijaan Lanz tarjoutui ottamaan kohteen myyntiin hänen seuraavaan huutokauppaansa. Maailmalla moni seuraa mielenkiinnolla minkälainen vaikutus tapaukseen on sen saamalla suurella julkisuudella.

Kaunis raha, mutta valitettavasti väärennös. Kuva: Bradley B.

 

One response to “Väärennösfarssi

  1. Internetissä liikkuvien foorumikeskustelujen ynnä muiden juorujenhan mukaan kyseessä ei olisi edes ensimmäinen vastaava kerta kun Lanz myy surutta väärennöksiä. Aiemmin Lanz lienee rahat kuitenkin maksanut. Varsinkin Lanzin Ebay-kauppahan on notorisesti tunnettu siitä, että Lanz tunkee väärennökset sinne ”caveat emptor”-hengessä.

    Täytyypä jatkossa välttää Lanzia kuin ruttoa.

    Ks. esim. https://numismaticfakes.wordpress.com/2016/05/06/currently-on-auction-man-faked-bull-and-others/#more-1811

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s