Tony Abramsonin kokoelma

Alkukeväästä Lontoossa järjestettiin ehkäpä yksi tämän vuosikymmenen tärkeimmistä huutokaupoista. Myynnissä oli tuolloin ehkäpä yhden Britannian tunnetuimman nykynumismaatikon Tony Abramsonin varhaisten englantilaisten rahojen kokoelma, joka oli jouduttu sen laajuuden vuoksi jakamaan peräti kahteen osaan. Huutokauppaluetteloiden tekoon ovat poikkeuksellisesti kantaneet kortensa kekoon myös Rory Naismith ja taidehistorioitsija Anna Gannon.Abramson tunnetaan varhaisten anglosaksien rahojen keräilijänä ja tutkijana, joka ei ole itseltään pantannut tietojaan, vaan tehnyt pitkään hedelmällistä yhteistyötä Spinkin kanssa, joka on toiminut Tonyn teosten julkaisijana. Teoksia onkin kertynyt aikamoinen pino. Tonyn ja Spinkin pitkän ja läheisen yhteistyön seurauksena Spink oli luonnollinen väylä huutokaupata tämä historian merkittävin varhaisten englantilaisten rahojen kokoelma.

Kuva: Englanti, Kentin kuningaskunta. Eadbald (616-640). Kultashilling lyöty Lontoossa n. 620-635. Ensimmäinen raha, joka on lyöty Englannin kuninkaan nimissä. Myyntihinta 34000 puntaa+huutokauppaprovisio (20%). Kuva: Spink.

Abramson kertoo keränneensä rahoja jo pikkupojasta lähtien, mutta varhaisten keskiaikaisten rahojen kokoelma sai alkunsa varsinaisesti vasta 1990-luvulla, vaikkakin Tony on kertonut hankkineensa ensimmäisen stycan jo vuonna 1975. Joka tapauksessa kokoelma sai alkunsa vuonna 1989 ostetusta sceatista. Tuolloin näitä vaatimattoman näköisiä pienikokoisia rahoja ei juurikaan arvostettu, joten niiden keräilijöitä oli vähän, jonka lisäksi rahoja löytyi jatkuvasti ympäri Brittein saarta tuolloin yleistyneillä metallinilmaisimilla. Täten rahojen saatavuus oli runsasta, jonka lisäksi näiden hinnat olivat alhaiset, joka osaltaan mahdollisti jo hyvin varhaisessa vaiheessa kasvattaa kokoelmaa nopeasti. Lopulta kokoelma käsittikin yhteensä yli 1200 erilaista rahaa, joka on valtava määrä keräsi sitten postimerkkejä, mitaleita, Arabian kahvikuppeja saati sitten 600-800-lukujen englantilaisia rahoja! Ei ihme, että Abramson on yksi harvoista yksityishenkilöistä, joiden kokoelma on julkaistu myös arvostetussa Sylloge of the Coins of the British Isles -julkaisusarjassa, jossa yleensä julkaistaan vaan merkittävien julkisten museoiden merkittäviä englantilaisten rahojen kokoelmia.


Kuva: Abramsonin kokoelma sisälsi varhaisten englantilaisten lisäksi myös näiden aikalaisrahoja, jotka niin ikään myytiin Spinkin kautta erillisessä huutokaupassa (Spink e-Circular 5). Osa näistä päätyi allekirjoittaneen kokoelmaan.

Tony on alusta lähtien tehnyt yhteistyötä tutkijoiden kanssa, jotka ovat ongelmitta saaneet hyödyntää kokoelman rahoja omiin tutkimuksiinsa. Kokoelma oli pitkään deponoitu Fitzwilliam Museumiin (Cambridgen yliopiston museo). Mark Blackburnin ja Michael Metcalfin poismenojen johdosta näiden kahden yliopistollisten museoiden kiinnostuksen kohteet ovat muuttuneet, joten Tony tunsi parhaiten palvelevansa numismaattista yhteisöä myymällä kokoelmansa, jolloin rahojen uudet omistajat toivon mukaan saavat osan Tonyn kipinästä ja vievät osaltaan tutkimusta ja tietoutta eteenpäin.

Siltä varalta, että mikäli varhaiset englosaksien rahat ovat vieraampia ja ne jäivät mietityttää, niin käsittelen niitä piakkoin yhdessä seuraavista postauksista.

Linkkejä
Tonyn kotisivu löytyy tästä linkistä: https://www.anglo-saxon-coinage.co.uk/
Abramsonin teoksia on mahdollista ostaa Spinkiltä: http://www.spinkbooks.com/index.php?route=product/search&search=Abramson

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s