Rothschild-Piatigorsky kokoelma

Yhdysvaltalainen huutokauppatalo Stack’s Bowers Galleries ilmoitti noin kuukausi sitten saaneensa huutokaupattavaksi erittäin merkittävän venäläisten kultarahojen kokoelman, joka huutokaupataan osana yrityksen vuotuista New York International Numismatic Convention (NYINC) -huutokauppaa. Lähes vuosisata sitten rakennettu ja julkisesti esittelemätön Rothschild-Piatigorsky kokoelma oli venäläissyntyisen ja kansainvälisesti tunnetun sellistin Gregor Piatigorskyn (1903-1976) ja hänen vaimonsa, paronitar Jacqueline de Rothschildin (1911-2012) yhteistyön tulos. Jacqueline oli perinyt samannimisen merkittävän ranskalaisen pankkisuvun omaisuuden. Neuvostoliiton vallankumouksen jälkeen teini-ikäinen, mutta jo Bolshoin pääsellistinä toiminut Piatigorsky, maksoi salakuljettajille päästäkseen pois Neuvostoliitosta tavoitellakseen taiteellista vapautta muualla. 18-vuotiaana hän oli Berliinin filharmonisen orkesterin pääsellisti ja kiersi säännöllisesti Eurooppaa 1920-luvulla. Hän avioitui de Rothschildin kanssa vuonna 1937, mutta he joutuivat pakenemaan nuoren tyttärensä kanssa Pariisista natsi-Saksan aiheuttaman uhan vuoksi. Yhdysvalloissa he asettuivat aluksi New Yorkin osavaltiossa sijainneeseen Elizabethtownin ennen siirtymistään Kalifornian eteläosaan.


Yhteiskuva pariskunnasta Chess Reviewin kannessa 1963. (Jacqueline de Rothschild oli merkittävä shakinpelaaja.)



Ottaen huomioon Piatigorskyn elinikäisen yhteyden Venäjään sekä de Rothschildin perhetaustan, joka keskittyi pankkitoimintaan ja numismatiikkaan, oli luonollista, että pariskunta otti tehtäväkseen kerätä merkittävän Venäjän rahojen kokoelman. Huomattava osa kokoelman rahoista on hankittu newyorkilaisen Art Trading Companyn kautta. Esimerkiksi Aleksanteri II:n 25 ruplan alkuperäinen kuitti on edelleen tallessa sen ollessa päivätty 22.4.1939 ja osoitettu ”Madame Piatigorskille”. Tuolloin tämä superharvinaisuus maksoi 306 dollaria nykyisen huutokauppa-arvion ollessa tuota summaa jopa 500 kertaa suurempi. Rothschildin sukutarinan mukaan kulta, josta tämä harvinainen 25 ruplan kultaraha lyötiin, toimitettiin Venäjän hallitukselle nimenomaan Rothschildin perheen toimesta, joka hallitsi Ranskan pankkialaa. Vaikka sukutarinan todenperäisyyttä ei voida varmentaa, niin Rothschildin perheen hallitsemalla pankkialalla ja Venäjän keisarillisella hovilla tiedetään olleen yhteys 1800-luvun loppupuolella.



Kokoelmassa olevia muita merkittäviä kultarahoja ovat muassa Elisabetin 10 ruplan Novodel, Pietari III:n lyhyen hallintokauden 10 ja 5 ruplan rahat, Paavali I:n 5 ruplan kultaraha, sekä Nikolai II:lta 37,5 ruplan kultaraha.

Suomalaisia numismaatikoita varmasti kiinnostaa mahtaako kokoelmassa olla rahoja, jotka olisivat Leonid Södermanilta alun perin hankittuja, mutta valitettavasti yhtäkään rahoista ei voida häneen yhdistää.

Kaikkien kuvien © Stack’s Bowers Galleries.

Jätä kommentti