Eurosetelien suunnittelukilpailu

Oletko miettinyt miltä euromaiden setelit näyttäisivät jos nykyisten seteleiden suunnittelija Robert Kalina ei olisi voittanut seteleiden suunnittelukilpailua?

Mikäli olet miettinyt kysymystä, niin nyt saat vastauksen. Liitteenä lopussa on EKP:n julkaisema euroseteleiden kilpailuehdotusten näyttelyn vihkonen, jossa on kaikki kilpailuehdotukset. Mukana on myös useamman suomalaisen suunnittelijan, kuten esimerkiksi Erik Bruunin, ehdotukset (sivut 22-27, 30 ja 31).

Eurosetelien alkuvaiheet

Eurosetelien suunnittelukilpailun käynnisti Euroopan keskuspankin edeltäjä, Euroopan rahapoliittinen instituutti (EMI) helmikuussa 1996. Kilpailuun kutsuttiin useita kuvataiteilijoita kaikista silloisista EU-maista.

Kilpailukutsussa seteleille asetettiin tietyt vaatimukset koskien muun muassa pakollisia symboleita, tekstejä, seteleiden kokoa ja värimaailmaa. Setelien tuli olla lisäksi helposti tunnistettavia, turvallisia väärentämistä vastaan ja ulkonäöltään viehättäviä. Kilpailukutsussa teemaksi määrättiin joko ”Euroopan aikakaudet ja tyylisuunnat” tai ”abstrakti/moderni”. Seteleiden oli näytettävä eurooppalaisilta ja edustavan eurooppalaisia kulttuuriarvoja.

Kilpailun tuomaristo koostui neljästätoista eri EU-maiden keskuspankkien valitsemista taiteiden ja viestinnän asiantuntijoista. Kilpailuehdotuksia uudeksi eurosetelisarjaksi tuli yhteensä 44 kappaletta.

Kilpailun voittajaksi julkistettiin 13.12.1996 itävaltalainen setelitaiteilija Robert Kalina. Voittotyö päätettiin ottaa pohjaksi euroseteleiden ulkonäölle. Lopulliset suunnitelmat valmistuivat helmikuussa 1998 ja seteleiden painaminen käynnistyi heinäkuussa 1999. Eurosetelien lopulliset mallit julkistettiin yleisölle 30.8.2001, setelien esijakelu pankeille ja yrityksille alkoi 1.9.2001, ja setelit laskettiin liikkeelle 1.1.2002.

Ja tässä luvattu vihkonen PDF-muodossa. Euroseteleiden suunnittelu

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s