Kuukauden esine 4/2020

Herätetään blogi eloon eristyksen ajaksi. Tämän kuukauden esine on roomalaisen Laelianuksen antoninianus.

Laelianus

Laelianuksen antoninianus, jossa alkuperäistä hopeointia on yhä hivenen jäljellä. Paino n. 2,4 g.

Laelianus oli gallialainen usurpaattori eli vallananastaja, joka kapinoi Gallian keisarikunnan keisaria Postumusta vastaan keväällä 269. Kahden komentamansa legioonan johdosta Laelianus muodosti todellisen sotilaallisen uhan Postumukselle. Samaan aikaan myös Claudius II nakersi Postumuksen valtaa etelässä, joten Postumuksella oli riittävästi ongelmia jo entuudestaan. Jotkut tutkijat ovat jopa esittäneet, että roomalaiset olisivat osaltaan kannustaneet Laelianusta nousemaan kapinaan, koska tiesivät sen heikentävän Postumuksen asemia.

Kapina kesti arviolta vain noin 2-3 kuukautta. Kapina päättyi Laelianuksen osalta touko- tai kesäkuun alussa, jolloin joko hänen omat sotilaat tai sitten Postumuksen joukot surmasivat hänet kapinan keskuksessa toimineessa Mogontiacumissa (nyk. Mainz). Kapina päättyi myös Postumuksen osalta surullisesti, sillä hän ei sallinut sotilaidensa ryöstää kaupunkia, jolloin turhautuneet sotajoukot murhasivat myös hänet ja huusivat Mariuksen uudeksi keisariksi.

Todennäköisesti kaikki Laelianuksen rahat on lyöty yhdessä rahapajassa joko Kölnissä tai Mainzissa. Hänen seuraajansa Mariuksen tiedetään hyödyntäneen valmiita leimaisimia, sillä osa varhaisista Mariuksen rahoista on lyöty samoilla leimasimilla kuin Laelianuksen rahat. Laelianuksen antoninianuksia voidaan pitää harvinaisina, vaikka niitä tunnetaan paljon.

Jätä kommentti