Alfons Mucha setelitaiteilijana

Tunnetut suomalaiset taiteilijat Eliel Saarisesta Tapio Wirkkalaan ja Erik Bruuniin ovat kuvittaneet suomalaisia seteleitä. Myös muualla maailmalla tunnetut taiteilijat ovat kuvittaneet kotimaansa seteleitä. Tässä pikainen katsaus Tšekkoslovakiaan ja erityisesti yhteen art nouveau -taidesuunnan huomattavimpaan edustajaan Alfons Muchaan (24.7.1860-14.7.1939).

Alfons Mucha suunnittelemansa julisteen edessä. Valokuva: The Mucha Trust.

Alfons Mucha suunnittelemansa julisteen edessä. Valokuva: The Mucha Trust.

Kuinka Muchasta tuli Mucha
Muchan ura alkoi, kun kreivi Karl Khuen-Belassi palkkasi hänet koristelemaan omistamansa Emmahofin linnan. Kreivi vakuuttui Muchan taidoista niin paljon että oli valmis tukemaan taloudellisesti Muchan taideopintoja Münchenissä (1885–1887).

Mucha muutti Münchenistä Pariisiin vuonna 1887 ja jatkoi siellä opintojaan. Hän elätti itsensä kuvittamalla mainoksia, aikakauslehtiä ja julisteita näyttelijätär Sarah Bernhardtille, jotka tekivät hänestä lopulta kuuluisan.

Mucha Tšekkoslovakian ensimmäisten seteleiden suunnittelijana
Tšekkoslovakian itsenäistyttyä ensimmäisen maailmansodan jälkeen Mucha sai tehtäväkseen suunnitella maalle uudet postimerkit ja setelit. Näiden suunnitteluun ei oltu varattu paljoa aikaa, sillä uunituore valtio tarvitsi mahdollisimman nopeasti uudet ja ennen kaikkea omat setelit käyttöön. Muchan kerrotaan patrioottina ottaneen vastaan suurella ylpeydellä, vaikka hän käytännössä joutui tekemään tämän ilmaiseksi. Ensimmäinen (100 korunan) seteli laskettiin kiertoon 1919 ja pian tämän jälkeen kuusi muuta Muchan suunnittelemaan seteliä.

Muchan suunnitteleman 50 korunan setelin etusivu.

Muchan suunnitteleman 50 korunan setelin etusivu.

Muchan tytär päätyi myös Princeton yliopiston näyttelyn: ”Money on Paper
Bank Notes and Related Graphic Arts
from the Collections of Vsevolod Onyshkevych and Princeton University” julisteeseen. Kuva: Princeton university.

Muchan suunnitellessa uusia seteleitä hänen malleinaan toimivat hänen vaimonsa Maruška ja hänen tyttärensä Jaroslava. Rahakabinettissa on kaksi Muchan suunnittelemaan seteliä. Näissä molemmissa esiintyy Muchan tytär.

10 korunan seteli vuodelta 1927.

10 korunan seteli vuodelta 1927.

Mucha on haudattuna Prahaan Vyšehradin hautausmaalle. Hänen taidettaan oli jo alettu pitää vanhanaikaisena, mutta kiinnostus Art Nouveau:hun heräsi uudelleen 1960-luvulla.

Alfons Muchan hautakivi Vyšehradin hautausmaalla.

Alfons Muchan hautakivi Vyšehradin hautausmaalla.

Jätä kommentti