Kuukauden esine 5/2018

Kuukauden esine –osio, kuten koko blogi, on pitänyt taukoa useamman kuukauden verran, mutta tämä lienee sellainen raha, joka on syytä esitellä blogin lukijoille: Eerik XIV:n 2 äyrin hopeaklippinki vuodelta 1564 (vertikaalinen halk. 18-19 mm).
Raha (SM 63) on hyvin monella tapaa todella mielenkiintoinen. Ensinnäkin se on hyvin harvinainen raha, vaikka esim. Myntboken ei luokittelekaan sitä harvinaiseksi. SM:n luokitus on sen sijaan harvinainen (R). Se mikä teki tästä rahasta hankinnan arvoisen on hyvin poikkeuksellinen tarina, joka liittyy tähän nimenomaiseen rahaan.

Helsingin yliopiston fysiikan professori, filosofian tohtori Hjalmar Tallqvist. Kuva: Atelier Apollo / Museovirasto.

Tämän rahan ensimmäinen tunnettu omistaja on Hjalmar Tallqvist (1870-1958), joka toimi Helsingin yliopiston fysiikan professorina sekä Helsingin yliopiston raha- ja mitalikokoelman esimiehenä vuosina 1931-1938 että SNY:n perustajajäsenä sekä myöhemmin sihteerinä ja puheenjohtaja.

Skannaus Bruunin huutokauppaliuettelosta vuodelta 1914.

Tämä raha myytiin HNY:n huutokaupassa 18.3.1990 (kohde 227) 2100 markalla Männistölle. Hän kuitenkin havaitsi rahan pian väärennökseksi – tarkalleen ottaen raha on vuonna 1914 myydyn L. E. Bruunin kappaleen kopio. Kyseinen raha esiintyy myös Myntbokenissa tämän kyseisen rahatyypin kuvituksena. (Tämä on helposti todettavissa rahan takasivulla vasemmalla alareunassa olevista jäljistä. Myntbokenissa oleva valokuva on kopioitu suoraan Bruunin luettelosta.)

Kun Hannu tarjosi rahaa minulle, niin mietin kauan ostanko tämän kyseinen rahan häneltä vai en, sillä yleisesti ottaen pyrin välttämään väärennöksiä sen sijaan, että tietoisesti maksaisin niistä. Rahan provenienssi oli kuitenkin sellainen, että katsoin rahan olevan hankinnan arvoinen, sillä kokoelmassa on mukava olla aina yksi ex Tallqvist ja ex Männistö, joten on mukava nähdä oma sukunimeni noiden nimien jatkeena.

Loppuhuomautuksena voidaan kertoa, että tämän rahan kanssa samasta HNY:n huutokaupasta (ex Tallqvist) alun perin Nils Lindbergin ostama kahden äyrin klippinki vuodelta 1562 myytiin toistamiseen aiemmin tänä vuonna (kuva alla). Kyseinen (hyvin harvinainen) raha on vaihtanut lyhyen ajan sisällä toistamiseen omistajaa, joten rahan surkea kunto lienee sellainen, että laatuatietoinen keräilijä mielummin näyttää luopuvan siitä ja jättävän kokoelmaan mielummin tyhjän aukon kuin että pitäisi huonon kappaleen kokoelmassaan.

Kuva: MISAB

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s