Murray Gell-Mannin denaari

Minulla on suuri kunnia esitellä uusin hankintani, josta olen poikkeuksellisen ylpeä. Raha itsessään on hivenen harvinaisempi saksalainen, Regensburgissa Henrik II noin vuonna 995 lyöttämä denaari.

regensburg_gell-mannMikä sitten tekee tästä rahasta ylpeyden aiheen? Vastaus on jälleen kerran hyvin poikkeuksellinen provenienssi. Rahan edellinen omista on vuonna 1969 Nobelin fysiikanpalkinnon saanut Murray Gell-Mann (s. 15.9.1929). Hänet tunnetaan kvarkkien keksijänä ja yhtenä modernin fysiikan kulmakivenä. Kvarkit ovat fysiikan standardimallin mukaan aineen perusosasia. Hiukkasfysiikassa kvarkit ovat alkeishiukkasia, joita pidetään nykyisin jakamattomina. Kvarkit muodostavat hadroneja, joista yleisesti tunnetuimmat ovat protoni ja neutroni

gellmann1Murray Gell-Mann on meidän aikamme yksi tunnetuimpia ja merkittävimpiä tiedemiehiä. Hän on useaan otteeseen maailman parhaimmaksi valitun yliopiston Caltechin teoreettisen fysiikan emeritusprofessori. William H. Cropperin teoksessa Great Physicists: The Life and Times of Leading Physicists from Galileo to Hawking (Oxford University Press 2001) Gell-Mann lasketaan kuuluvan maailman 29 tärkeimmän koskaan eläneen fyysikon joukkoon. Hänet on laskettu mukaan myös maailman historian 100 tärkeimmän henkilön joukkoon. Hän oli myös Richard Feynmanin hyvä ystävä, kollega ja kilpalija. Tunnettavuudessa hän hävisi Feymanille, vaikkakin hänen tieteellisiä saavutuksia fysiikassa pidetään Feynmanin saavutuksia tärkeämpinä.

gellmann2Monien tiedemiesten tavoin myös Gell-Mann on useista tieteenaloista kiinnostunut. Hänen elämänkerrassaan kiinnostuksen aloihin on lueteltu muun muassa antiikin historia, arkeologia, lingvistiikka, ekologia, ornitologia, numismatiikka ja ranskalainen ja kiinalainen keittiö. Numismaatikkona Gell-Mann on myös merkittävä. Hänen kokoelmansa on pääasiassa keskittynyt antiikin Kreikkaan kokoelman painopisteen ollessa kuitenkin keskiaikaisissa rahoissa. Hänen kokoelmalleen tyypillistä ovat harvinaiset ja hyvälaatuiset rahat.

Murray Gell-Mann on myös tunnettu tieteen popularisoija ja tietokirjailija. Hänen teoksistaan The quark and the jaguar (1994) on suomennettu Kvarkki ja jaguaari: Seikkailuja yksinkertaisessa ja monimutkaisessa (WSOY, 1996).

Voiko ylipäätään paljon tätä hienompaa provenienssia olla rahalla? Tämä raha tulee kuulumaan kokoelmaani varmasti elämäni loppuun saakka. Olen ylpeä saadessani olla se henkilö, joka on pitkässä provenienssien ketjussa heti yhden aikamme suurimman neron jälkeen. Tämän rahan yksi aikamme suurimmista neroista on halunnut aikoinaan ostaa ja hän on pitänyt sen kokoelmaassan siihen saakka, kunnes päätti siitä luopua eläkepäivillään.

Lisätietoja
Murray Gell-Mannin biografia (Nobel-palkinto).
Murray Gell-Mannin luento.
Santa Fe -instituutin sivusto biografia Gell-Mannista.

Mainokset

One response to “Murray Gell-Mannin denaari

  1. Päivitysilmoitus: Uutuuskirjoja | rahakabinetti·

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s